Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bonden Anette Gustawson i Almedalen

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Klockan tolv i söndags stod Roslagens egen kändisbonde – Anette Gustawson i kalvboxen hemma på Billinge gård. Fyra timmar senare äntrade hon scenen i Almedalen.

– Det har varit mycket intressanta dagar. Och det har varit mycket hektiskt, säger Anette Gustawson, på tisdagskvällen när hon är på väg hem igen.

Det kan man förstå. På de tre dagarna har hon – förutom att förlösa en kalv hemma i ladugården – hunnit med att vara en av attraktionerna i tre olika seminarier.

Och ja, hon hann i tid till Kravs seminarium med rubriken Grönt verses Blågult klockan 16.00 i söndags. Hon kom bara tio minuter för sent. Det var lugnt.

– De hade minglat de första tio minuterna, säger hon.

På måndagen var det dags för henne att äntra scenen igen. Då var det de fristående sparbankerna som stod som värd för en debatt om närproducerat i offentliga måltider.

På tisdagen var hon själva ingångsnumret i ett seminarium i Livsmedelsverkets regi ”Slaget om skolmaten”.

Med på debatterna fanns politiker från de flesta partier, bland dem Åsa Romson (MP) och Eskil Erlandsson (C). Anette Gustawsons slutsats är att det finns en majoritet i riksdagen för ett av hennes krav – att ta fram en nationell livsmedelsstrategi.

– Det är så galet att varje kommun måste uppfinna hjulet själva istället för att man från nationell nivå bestämmer ramarna, säger hon.

Hon konstaterar avslutningsvis att trots att det var otroligt många intressanta seminarier som hon ville lyssna på så blev det inte så mycket av den varan.

– Tyvärr räckte inte tiden till.