Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bolaget har kapat Tiohundraandan

I debatten att det är alltid Vårdbolaget Tiohundra AB som har brist på resurser för att genomföra de avtal man ingått i vårdval och kundval.

Och detta trots att vårdbolaget genom sin storlek är bäst gynnat att utnyttja synergi- och volymeffekter och har upphandlingsfördelar, fördelaktiga bankkrediter och borgenslån. Utan dessa fördelar är vi många andra utförare som genomför beställaruppdragen minst lika bra.

Det är nu 2014 och utvecklingen går framåt. Alltfler är trötta på att höra om Tiohundraandans historiska sammankoppling med vårdbolaget Tiohundra. Att ”Tiohundraandan” enbart skulle representeras av Tiohundra AB är verklighetsfrämmande och namnet känns därför kapat och leder nu till begreppsförvirring hos Norrtäljes befolkning. Låt oss nu för guds skull byta namn till exempel till Roslagsandan.

Poängen med god vårdanda är att komma förbi verkliga samverkansproblem mellan olika huvudmän där patienter annars lätt faller mellan stolarna i en vårdkedja. Exempel ur vardagens verklighet vad som inte är en god Roslagsanda:

I Stockholms län är patientjournalsystemet Take Care de facto-standard med tre miljoner journaler och enkel elektroniskt remisshantering till specialister och medicintekniska undersökningar. Tiohundra AB har i sann Tiohundraanda valt att isolera sina anslutna så att en Norrtäljepatient som vårdas på till exempel Karolinska kan inte journalföras i samma journal eller ta emot e-remisser från övriga länet. Detta är absurt.

Patienter ska vårdplaneras när de skrivs ut från sjukhuset. En vårdplan bör, som namnet antyder, innehålla en plan för framtiden med mål, genomförande och uppföljning. Det kräver en sund samverkan mellan anhöriga, patient, läkare, hemtjänst, hemrehabilitering och hemsjukvård. Vi har aldrig blivit inbjudna för patienter som behöver omfattande stöd hemma. Detta är absurt.

Det debatteras flitigt att Tiohundra AB inte har ekonomi att driva hemtjänst i ytterområden såsom Hallstavik och Väddö. Hur kan vi alla andra då klara detta med mycket mindre kundvolymer? Är vår kvalitet sämre? Tvärtom! Kvalitet i hemtjänsten utmärker sig av att äldre känner sig trygga av personal man åtminstone vet namnet på. I tillsynen av alla utförare i somras visade det sig att Tiohundra AB hade dubbelt så mycket personal i hemtjänsten per brukare än vad övriga hade.

Ingen skugga ska falla över den hårt arbetande personalen på Tiohundra AB. Resursbristen är ett symptom hos en stor organisation som kanske arbetar med processer och rutiner som är mer lämpade för stora organisationer med relativt enkla väldefinierade tjänster. Vilken organisationsteori stödjer att det behövs en gigantisk jätte för att ”producera” friska och välmående människor?

Stora offentligt ägda verksamheter är skenbart och opportunistiskt lämpade för att driva välfärd. Det är än värre i en monopolsituation av den enkla anledningen att de aldrig kan visa högre kvalitet i det som är det mest viktiga för patienterna, förutom vårdinnehållet, ”att inte falla mellan stolarna”. Rent logiskt kan de heller inte vara en bra referens för utveckling och kostnadskontroll vilket man brukar kalla för ”att man måste upprätthålla beställarkompetens” i egenregi eller i bolagsform.

Huvudandan att beställaren är lokal i sammanslagning av kommun och landsting (eller kommun och stat) och därmed kan sin bygd tror jag är viktig för den lokala utvecklingen av kvaliteten. Norrtäljeborna är däremot inte betjänta av en offentligt ägd jätte för lejonparten av utförandet av vård och omsorg. Samverkansandan är dock det vi i Norrtälje borde satsa på, men då på ett modernt och rätt sätt som bygger på närproducerat och mer småskaligt, mindre sårbart och med naturligt entreprenöriellt engagemang och nätverkande.

När jag går på lokal till Ett Glas så vill jag att potatisen kommer från Anjou potatis, laxen från Fogdö och jordgubbarna från Väsby, inte från ett offentligt ägt storkök. En bra resta urang har förmågan att göra en god anrättning istället för att producera mat.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel