Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boende i Rånäs uppmanas att koka sitt dricksvatten till måndag

På onsdagskvällen gick det ut en uppmaning till alla hushåll i Rånäs att till svidare koka sitt drickvatten. Först på måndag väntas rekomendationerna hävas.

Under onsdagen jobbade Veolia med underhållsarbete på det kommunala dricksvattennätet i Rånäs. Tanken var att de boende i området inte skulle märka så mycket av arbetet och under dagen säkrades vattenförsörjningen via en tank och ett trycksatt system.

Under kvällen meddelade Norrtälje kommun på sin hemsida att arbetet tagit längre tid än beräknat och att det var dåligt vattentryck i ledningarna.

– När folk kom hem på eftermiddagen och började använda sitt vatten som vanligt räckte inte den tillfälliga lösningen till och då dök vattentrycket, säger Anders Gelander, VA-chef i Norrtälje kommun.

Flera hushåll i Rånäs blev helt utan vatten och klagade till kommunen via telefon och mejl. Först vid 22.30-tiden var trycket åter tillbaka på normala nivåer, men då hade kommunen redan av säkerhetsskäl gått ut med en rekommendation om att alla hushåll i Rånäs bör koka sitt dricksvatten tills vidare.

– När det gäller folks hälsa tar vi alltid det säkra före det osäkra, säger Anders Gelander.

Kommunen skickade vattenprover till laboratorium i torsdags förmiddag men ett säkert svar lär dröja ett par dagar. Rånäsborna får troligen fortsätta att koka sitt vatten fram till och med måndag.

– Det tar ett par dagar att få svar eftersom det ska odlas på olika bakterier. Sedan vill man också ha två på varandra godkända prover, säger Anders Gelander och lovar att kommunen kommer att gå ut med ny information så snart kokningsrekommendationen kan hävas.

Uppmaningen att koka vattnet gäller bara dem som har kommunalt vatten. De som har egen brunn behöver inte koka sitt vatten.

Onsdagens arbete i Rånäs påverkade även vattenflödet i ledningarna i Rimbo under natten mot torsdag där flera hushåll fick missfärgat vatten i kranarna. Där var lösningen snabbare. Det var bara att spola en stud i kranen för att få klart vatten igen.

– Missfärgat vatten är olyckligt men ingen hälsofara. Där behöver man inte koka vattnet, säger Anders Gelander.

LÄS MER: Missfärgat kranvatten i Rimbo under natten

LÄS MER: All driftinformation finns på Veolias sajt.

Det här gäller i Rånäs tills vidare:

Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.

Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus eller parasiter dör när vattnet kokas.

Häll det kokta dricksvattnet i en väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare - gärna i kylskåpet.

Källa: Veolia.se