Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blixt slog ner i fritidshus under åskovädret 

Kraftig åska drog in över Roslagen på söndagseftermiddagen. I Smara slog blixten ner i ett fritidshus.

Det varma och soliga vädret byttes ut mot åska och regn. Under söndagsförmiddagen drabbades södra Sverige av kraftiga oväder som på söndagseftermiddagen nådde Roslagen.

SMHI gick ut med klass 1-varningar för kraftig åska i stora delar av Götaland, Svealand och Roslagskusten. Det var samtidigt stor risk för skyfall i hela Roslagen och längs Roslagskusten. 

Vid 14-tiden kom larm om en mark- samt en husbrand i västra utkanterna av Norrtälje kommun.

Räddningstjänsten i Rimbo ryckte ut till markbranden i Närtunaby där det enligt Storstockholms brandförsvar brann ganska kraftigt. Klockan 15.30 var branden under kontroll.

Husbranden rörde sig om ett blixtnedslag i ett fritidshus i Smara där kvinnan i huset tömde en pulversläckare på de rykande elkontakterna.

Vid 18-tiden började det brinna i ett skogsområde söder om Riala. Räddningstjänsten i Vallentuna åkte till platsen och släckte branden som orsakats av ett blixtnedslag.

I områden norr om Hallstavik och väster om Edsbro har sammanlagt 748 av Vattenfalls kunder drabbats av strömavbrott under söndagens åskoväder. Strax före klockan 16 hade ungefär 200 kunder fått elen tillbaka. Klockan 20.34 var 21 kunder fortfarande utan el.

Klockan 15.15 på söndagen hade det värsta åskovädret dragit förbi Norrtälje kommun men det blixtrade fortfarande en del i de norra delarna av kommunen.

Stockholmstrakten drabbades värst av ovädret. Storstockholms brandförsvar fick in över 100 larm under söndagen och det rådde kaos i Stockholmstrafiken efter det kraftiga regnet.