Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blir det verkligen miljövänligare att äta insekter?

Vi hör ofta om hur jordbruket påverkar vår miljö negativt, och då speciellt djuruppfödning och mjölkproduktion. Vi hör om att livsmedelsproduktionen måste ställa om radikalt, att den kräver nya lösningar i framtiden och att vi ska gå över till en till största delen växtbaserad kost.

Jag saknar bara ett perspektiv, eller egentligen tre, på det hela: hur ska vi gödsla våra odlingar i framtiden, hur ska vi upprätthålla den biologiska mångfalden som har utvecklats i symbios med jordbruket under tusentals år utan betesdjur, och hur ska den nya livsmedelsproduktionen lyckas bli mer hållbar än den vi har nu?

Alla är väl införstådda med att djur äter växter för att växa och leva. Det som jag inte hör i debatten är hur våra växtodlingar ska få sin näring, alltså med vad de ska gödslas?

De första människorna i Sverige levde som jägare och samlare. De blev så småningom utkonkurrerade av jordbrukare. Jordbruket hade en förmåga att försörja fler människor än jägar- och samlarsamhället.

Det första jordbruket bestod av svedjeodling – alltså att man brände ner skog för att få odlingsbar och näringsriktig mark för sina odlingar. Efter några år avtog näringen i jorden, skördarna blev åter mindre och man fick flytta på sig och bränna ner ny skog.

Så småningom började man att spara foder åt djuren över vintern, torkat gräs och löv, och byggde ladugårdar åt djuren att vistas i. I och med detta kunde man samla ihop djurens gödsel i ladugården under vinterhalvåret och använda den till att gödsla sina åkrar med sommartid. Människan kunde nu bli bofast och livsmedelproduktionen öka. Under andra halvan av 1800-talet började man med konstgödsling och fick då enorm tillväxtökning på sina marker.

Det jordbruk som vi har haft under mer än tusen år menar jag är hållbart, ur ett miljöperspektiv. Sedan jordbruket blev industrialiserat har det uppkommit fenomen som gör det negativt för miljön, men jag menar att det är dessa negativa faktorer vi ska arbeta med att minimera, snarare än att börja göra nya saker men med samma fel som vi gör i dag.

Det nya jordbruk som förespråkas innebär bland annat fiskodling på land, en till största del växtbaserad kost och att vi börjar äta insekter. Det behövs långa perspektiv för att veta om dessa metoder verkligen är hållbara.

Hur ska till exempel dessa växtodlingar, dessa insekter och dessa fiskar utfodras? Om de kommer att vara miljövänliga eller inte kommer till stor del att bero på hur deras föda gödslas eller med vad den utfodras. Och var ska detta gödsel och detta foder komma ifrån?

Amalia Mattsson, Edebo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel