Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Englamördaren får ersättning efter misshandel på anstalten

Livstidsdömde Anders Eklund misshandlades av två medfångar på Norrtäljeanstalten. Nu får han 20 000 i ersättning för lyte och men.

Annons

Anders Eklund blev svårt misshandlad i verkstaden på Norrtäljeanstalten år 2014. Två män överföll honom med sparkar och slag med tillhyggen. Eklund fick flera skador och fick sys både i huvudet och i näsan.

LÄS MER: Anders Eklund misshandlad på Norrtäljeanstalten

En gärningsman dömdes senare till fängelse i 1,5 år för den grova misshandeln. I samband med att ärendet avgjordes i hovrätten tilldömdes Eklund också 30 000 kronor i skadestånd. Den andre gärningsmannen avled medan rättsprocessen pågick.

LÄS MER: Två fångar åtalade för misshandel mot Anders Eklund

Efter misshandeln har en läkare bedömt att Eklund har fått en medicinsk invaliditet på 2 procent. Därför har Kammarkollegiet beslutat att betala honom 20 000 kronor i ersättning för "lyte och men samt anspänning i arbete och i daglig livsföring i övrigt." Ersättningen är skattefri och har redan satts in på Eklunds klientmedelskonto i fängelset.

LÄS MER: Sänkt skadestånd till Anders Eklund

Efter misshandeln flyttades Anders Eklund från Norrtäljeanstalten av säkerhetsskäl. Han avtjänar nu sitt livstidsstraff för morden på Engla Höglund och Pernilla Hellgren på Tidaholmsanstalten.

Annons