Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knivdåden i Finsta: när döden kom till byn

Artikel 3 av 7
Knivattackerna i Finsta 2007
Visa alla artiklar

En skön ledig vårdag. Vänner på besök, grillen plockas fram, grannar tar ett glas tillsammans. Utan förvarning utför en person en rad onda handlingar och för de drabbade blir inget sig likt igen.

Annons

För tio år sedan inträffade en händelse i Finsta som orsakade chock, sorg, ilska och saknad för dem som blev berörda. En alkohol- och drogpåverkad 21-årig man blev våldsamt arg och aggressiv och begick ett mord och en rad andra grova våldsbrott mot människor i och runt ett litet bostadsområde under påskdagens kväll.

NT publicerar kring påsken en artikelserie om knivattackerna i Finsta, ur olika perspektiv. Vi har träffat polisen Håkan Brolin som ledde jakten på mördaren från Finsta bort till Tusen ting i Vallby. Han berättar om kvällen och nattens arbete ur polisens perspektiv och beskriver känslan att de måste få fast gärningsmannen till varje pris, innan ytterligare oskyldiga människor kommer i hans väg.

Henrik Byström är son till 51-årige Kjell Byström som mördades med sina egna köksknivar. Henrik berättar hur det var då familjen fick dödsbudet av två poliser och en präst som kom klockan två på natten, och hur hans liv har påverkats efteråt.

Janne och hans fru Mimmi berättar hur den starkt förvirrade mördaren dök upp på deras gård och ömsom hotade Janne och hans son till livet med knivar, ömsom bad dem krama honom. Det var en otäck upplevelse, men han har också medkänsla med 21-åringen. Janne och Mimmi är kritiska till att myndigheterna låtit 21-åringen gå så långt som till att mörda, fast hans behov av hjälp varit tydligt länge.

Är det verkligen en bra idé att riva i de gamla såren, kan man undra. De som drabbades har aldrig glömt och kommer aldrig att glömma. Deras sår har blivit till ärr, på insidan eller utsidan. Och de vi kontaktat har alla velat berätta.

Att skriva om en tragisk händelse efter lång tid ger möjligheter till eftertanke och flera perspektiv som är svåra att gå in på när händelsen är färsk. Där och då är det oetiskt och potentiellt skadligt att prata med sköra brottsoffer och drabbade som är i chock och akuta sorgfaser. Polisen varken vill eller kan förklara hur de arbetar under pågående insats och utredning.

Tyvärr är det här en händelse som på ett sätt alltid är aktuell. Den kan hända när som helst, var som helst, när någon blandat droger och alkohol på ett olämpligt sätt. Just nu har Norrtäljepolisen ett ökat fokus på narkotika bland ungdomar, ett problem som de menar har ökat och gått längre ner i åldrarna. Kommunens största högstadieskola har nyligen haft problem med narkotika bland åttondeklassare.

Den 21-årige mördaren hade börjat med narkotika i 12-årsåldern, har han berättat för polisen. Han kommer från en strulig bakgrund och hade vid tiden för dåden i Finsta redan dömts för grova brott, varit familjehemsplacerad och vårdats på behandlingshem. Ingen och ingenting kan ta ifrån honom ansvaret för det han gjorde, men han har haft otur i livets lotteri som fötts och växt upp i en miljö som saknade resurser att hjälpa honom att komma rätt i livet.

LÄS MER [+]: Påskdagen slutade i tragedi – 21-åring löpte amok och knivhögg flera personer

LÄS MER [+] : Polisen Håkan Brolin ledde mördarjakten - NT träffade honom i Finsta

Alla artiklar i
Knivattackerna i Finsta 2007
Annons