Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn Nordén gör nya Roslagskrukor

Efter ett litet uppehåll på cirka 90 år återupptas nu tillverkningen av Roslagskrukan. Det är Hallstavikskeramikern Björn Nordén som skapat sin egen kruka.

– Egentligen är det bara namnet som är samma, säger Björn Nordén som nu äger rättigheterna till namnet Roslagskrukan.

På 1920-talet tillverkades keramikprodukter under namnet Roslagskrukan av AB Roslagens Glaceringsverk i Norrtälje. Björn Nordén vet inte så mycket om företaget, mer än att det hade ett Stockholmskontor på Wallingatan 14.

– Vad jag förstår så hade de massor av olika dekorer, men företaget verkar bara ha funnits under några år. Kanske kan man hitta mer om det på Arkivcentrum i Uppsala. Kanske någon av läsarna vet mer?, säger han.

Björn Nordén har sin ateljé och butik på Carl Wahrens väg i centrala Hallstavik. Tillsammans med hustrun Birgitta Fagerlund driver han även Café Rosengården i trädgården. Keramiker har han varit i 15 år, innan dess var han arkivarie på visarkivet.

Björn Nordéns Roslagskrukor är blåvita med en ”sprucken” vit dekor, så kallad krypglasyr, ovanpå en blå rand.

Innan den designen kom till experimenterade han med olika leror och glasyrer.

– Jag funderade och funderade på hur de skulle se ut. Jag tycker att det vita kan symbolisera skummet från havet eller lätta slöjmoln mot himlen, eller snödreven som drar in mot Roslagskusten på vintern.

Hittills har han gjort 25 krukor, alla numrerade och signerade, och Björn Nordén planerar att göra flera, i olika storlekar. Men alla är unika.

– Jag vill inte att det ska bli fabrik.

Ur mark­nads­för­ing­en för de gam­la Ros­lags­kru­kor­na

”Den käraste presenten för damerna. Namnsdagsveckan är snart inne och många fråga sig vad de skola köpa som present till sina kvinnliga vänner. Den kärkomnaste gåvan är med all säkerhet Roslagskrukor. De senteras av alla damer som den bästa inplanteringskrukan. De äro vackra, de pryda hemmet och mögla ej som vanliga lerkrukor. Att de blivit omtyckta, såväl i slott som koja, har fabriken att tacksamt konstatera, dels på grund av berömmande skrivelser och uttalanden, dels på grund av de många order på tiotusentals krukor som redan strömmat in till fabriken.”

Ur Husmodern om Roslagskrukan i nummer 29, 1923.