Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilvandaler förstör för hundklubb

Sladdande bilar har vi skrivit om många gånger. Nu har sladdandet lämnat asfaltvägarna och drabbat Brukshundklubben i Norrtälje. – Varför förstör man vårt träningsområde, undrar Jimmy Wranning, verksam i Brukshundsklubben.

Annons

Jimmy Wranning visar det område där Roslagens Brukshundsklubb har sin kursverksamhet. De omkring 400 medlemmarna håller till i ett naturområde mellan nybygget i Färsna och industriområdet vid bussgaraget. Marken ser ut som om någon tränat inför SM i plöjningstävlan. Gräsmattan är sönderkörd. Sladdspår gör att det som tidigare var en grön gräsplan förvandlats till en leråker med djupa geggiga spår.

– Det är många i Norrtälje som har glädje av vår verksamhet, säger Jimmy Wranning. Vi har kurser från mars till juni på våren och från augusti till november på hösten. Varje vecka har vi omkring tio kurser med åtta hundar i varje kurs. Så det här är en verksamhet som är både nyttig och efterfrågad.

Brukshundsklubben arrenderar marken av kommunen. Mot en lägre hyra, har medlemmarna åtagit sig att själva sköta och underhålla området.

– Det är många frivilliga timmar våra medlemmar lagt ner på att klippa och ansa gräsmattan, säger Jimmy Wranning. Nu måste vi planera om hela området, jämna ut de djupa bilspåren och så nytt gräs. Det känns så onödigt.

För något år sedan fick Brukshundsklubben 50 000 kronor i bidrag från Roslagens Sparbank som en uppmuntran för en bra medlemsaktivitet.

– Dom pengarna har vi investerat i ordentlig belysning, så att vi bättre kan använda området på helger och kurskvällar.

Bilplöjningen skedde någon gång i slutet av februari. Tilltaget är polisanmält.

– För att köra till klubbens hundträningsplats, måste man åka via kommunens elljusspår. Bara det är ansvarslöst.

En titt i lagboken berättar att terrängkörning är förbjuden.

– Man blir både arg och ledsen, säger Jimmy.