Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billigt fusk bakom brandfarliga laddare

Batteriladdarna har blivit vår tids nya måsten. De finns nästan överallt. Oftast helt ofarliga, men inte alltid. Måndagens omfattande lägenhetsbrand tros ha orsakats av en överhettad datorladdare.

Annons

– Köp en godkänd laddare av ett välkänt märke, och glöm inte bort att varje rum som har en batteriladdare också ska ha en brandvarnare, säger brandinspektör Kenneth Andersson på kommunens avdelning för samhällsskydd.

Han har märkt av hushållens ökade innehav av uppladdningsbara apparater och bekräftar att de finns många billiga piratkopior som ersatt de CE-märkta kvalitetsladdarna. Hos plagiaten är elektroniken ofta av sämre kvalitet, något som kan vara svårt att se utifrån. Det kan till exempel röra sig om dålig isolering inuti laddaren som i kombination med felaktig konstruktion medför risk för elchock och brand.

– En annan viktig sak som man ska tänka på är placeringen av laddaren. Ställ den på ett rent träunderlag, då minimerar man risken väsentligt för eventuell brandspridning, säger Kenneth Andersson.

Det är också viktigt att kontrollera laddaren med jämna mellanrum. Blir mobilen het under laddning är något fel.

Att lämna laddaren i uttaget efter laddning ska däremot inte innebära någon ökad risk för brand.

Välj rätt laddare

Kolla efter CE-märkningen, den garanterar att produkten uppfyller EU:s säkerhetskrav.

Kontrollera även märkning med uppgifter om tillverkare, typbeteckning, effekt och spänning.

Laddaren ska vara tillverkad av material som kan stå emot värme och eld.

Bruksanvisningen ska vara på svenska.

Använd bara den laddare som är avsedd för den speciella produkten.

Källa: Elsäkerhetsverket