Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilentusiast fyller 60 år

– Känslan för amerikanare är medfödd, säger Bo Blarck. Redan som sexåring åkte jag med min pappa i en amerikanare. Jag minns känslan när motorn startade, vibrationerna, musiken, hur bilen lät och gungade. I dag den 4 februari fyller han 60 år.

I Enskede åkte han amerikanare första gången. Hans pappa hade bilverkstad där, och ägde genom åren sammanlagt 30 bilar. En av dem var en Cadillac -56. I den lärde Bo Blarck sig att älska amerikanare. Hans nuvarande bil är en Buick Electra 225 Cabriolet årsmodell -68, som syns på fotot här intill.

Bo Blarck är medlem i Yankee Ranch (tidigare Norrtälje Motorklubb, även kallad raggarklubben). Tillsammans med kompisar från bland annat Yankee Ranch har han rest flera gånger till USA. Där har han åkt på motormässor, biltillställningar, skådat Las Vegas och fängelset Alcatraz utanför San Fransisco och mycket annat.

– Vi var på ställen där man sålde reservdelar, man jag lät bli att köpa, säger han. Det ångrade när jag kom hem, för då märkte jag att samma delar kostade fem gånger så mycket om jag skulle köpa dem i Sverige.

Som så många andra är han väldigt fascinerad av USA.

– Men det är rätt tufft där jobbmässigt. Om du blir arbetslös åker du ner i botten.

Bo Blarck har rest i både väst och öst. Tidigare arbetade han som tekniker i olika branscher. Han var sju veckor i mitten av 70-talet i Jaroslaw norr om Moskva för att installera svenska maskiner.

– Vi hade cyklar och trampade ut på landsbygden ibland, säger han. Vägarna var fyllda av bilskrot. Det såg ut som i Sverige på 20- och 30-talen. Ryssarna var nyfikna på oss från väst, och väldigt sugna på att köpa jeans och miniräknare.

De sju veckorna blev i mesta laget för Bo Blarck på ett speciellt sätt:

– När jag kom hem, kände min son som var knappt ett år gammal, inte igen mig. Jag hade varit borta för länge. Efter det åkte jag inte bort på jobb några längre perioder.

Numera kör han rullstolstaxi över hela Stockholms län.

– Jobbet är jättekul, säger han. Jag gillar ju att köra bil, och man får tillfälle att hjälpa folk.

Var kommer namnet Blarck ifrån?

– Min farfar slog ihop två namn som fanns i släkten, svarar Bo Blarck. Det var Blomgren och Åmark. Han klämde in ett c också, och då blev det Blarck.

Till Bo Blarcks nöjen hör att köra några av de sex barnbarnen i Buicken, exempelvis till motorträffar i Nifsta, Gottröra. Födelsedagen firade han i förväg på söndagen med kaffe och tårta med de närmaste.

– Sedan är det tydligen något på gång i kommande helgen, säger han.

Bo Blarck

Aktuell: Fyller 60 år i dag den 4 februari

Födelseort: Enskede, Stockholm

Uppväxtorter: Enskede och Jakobsberg

Bor: I Massum, Älmsta sedan cirka 40 år

Utbildningar: Styr- och reglertekniker, elutbildning, kylutbildning

Yrke: Kör rullstolstaxi

Tidigare yrken: Installatör av verktygsmaskiner, vitvarutekniker

Familj: Särbo, fyra barn, sex barnbarn

Favoritmusik: Rock´n´roll, rockabilly, 60-talsmusik i stort

Läsning på nattduksbordet: Motortidskriften ”Wheels Magazine”