Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildspel: Se Norrtäljeån i tre årstider

Lika välkänd som hemlig. Fotografen Rolf Adlercreutz har följt Norrtäljeån från Lommaren till Norrtäljeviken. Nu visar han sina bilder på Wallinska galleriet.

Annons

Åtellet och Gröna ön. Badhuset och Elverksbron. Många välkända stråk finns med i Rolf Adlercreutz bilder från Norrtäljeån. Men ån visar också upp sig från en annan sida, som ett hemlighetsfullt vattendrag, inramat av ymnig grönska och frodiga träd.

Rolf Adlercreutz har jobbat som fotograf i 50 år, större delen av tiden som frilans med olika typer av uppdrag. När han jobbade åt Norrtelje Tidning för några år sedan blev han fascinerad av Norrtäljeån och dess båda ansikten.

– Det är väldigt gullenuttigt mitt i stan, men jag insåg att det såg helt annorlunda ut en kort sträcka därifrån.

Längs sträckan från badhuset upp till Lommaren hittade han lummiga träd som sträckte sig ut över vattnet, små inbäddade bryggor och båtar. Det ledde till att han fick idén att följa ån under olika årstider.

– Jag har jobbat som uppdragsfotograf hela mitt liv och oftast fotograferat människor, nu ville jag göra något annat.

Han bestämde sig för att fotografera ån med en mellanformatskamera och filmrullar.

– Det blir lite mer eftertänksamt på det sättet, man väntar in ögonblicket och tar bilden, säger Rolf Adlercreutz.

Utställningen, som invigs på lördag, innehåller drygt 40 bilder.

Rolf Adlercreutz påbörjade arbetet hösten 2008 och har följt ån under höst, vinter och vår. Den första bilden togs mot Elverksbron med löv i vackra höstfärger. Samma motiv återkommer sedan både på vintern och våren. Färden längs ån börjar uppe vid Lommaren, med sina uppdragna ekor, och slingrar sig sedan genom stan, ner till utloppet i viken och S/S Norrtelje.

Här finns vinterbilder där kala trädstammar avspeglas i vattnet, nattbilder med starka färgeffekter och vårbilder med skir grönska. Och visst har Rolf Adlercreutz egna favoriter.

– Den här, till exempel, den är tagen mitt i stan, men det ser ut som om man är långt ute på landet, säger Rolf Adlercreutz och visar en bild där träden sluter sig kring ån och bäddar in en eka.

Norrtäljes välkända trähus, badhuset och statyn av Nils Ferlin dyker också upp på utställningen, liksom Societetsbron och änderna mitt emot Åtellet. En del av miljöerna har hunnit förändras sedan bilderna togs, som Gröna ön och sträckningen där Västra vägen går fram.

– De här platserna nere i stan har ju alla sett, men jag vill också visa det som går förlorat med en stor motorled, säger Rolf Adlercreutz.

Han har lärt känna Norrtäljeån under arbetet med bilderna och är fortfarande fascinerad av variationen.

– Halva ån är välkänd, andra halvan är totalt okänd.