Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildalbum: Vikingar - närmare än du tror

Med kämparlekar, sånger och berättelser kan besökare få känna på livet som viking. På Roslagens Vikingaby bjuds det in till familjefestival.

Annons

När träpinnsgrinden öppnas till Vikingabyn Storholmen väntar en annan värld. Bland rekonstruerade vikingamiljöer och hantverksbås blandas linklädda vikingar med långt hår och skägg med shortsklädda besökare.

Under en av sommarens kanske varmaste dagar försöker de flesta hålla sig i skuggan. Men vikingarna är betydligt tuffare. I Domarringen intar frivilliga kämpar scenen för att utöva tidstypiska lekar. Till flöjtljud och klappande händer kämpar de nya vikingarna sig mot seger. Stämningen är hög och det som utspelar sig framför våra ögon känns mycket verkligt.

Britta Geeschwind som driver friluftsmuseet, vill att besökare ska komma nära verkligheten och bort från myterna.

– Vikingatiden är så mycket mer spännande än vad schablonbilden visar. Vi vill berätta om vikingarnas riktiga liv, det som det inte talas om, säger Britta Geeschwind som också nämner att det alltid handlar om ett historiskt urval man måste göra.

– Vi vill att besökare ska kunna känna sig delaktiga här och möta det oväntade, säger hon och påpekar att familjefestivalen håller öppet till den 1 augusti.