Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildalbum: Unungeskyttar tävlade på hemmaplan

I strålande solsken avgjordes Roslagens största årliga skyttetävling i lördags. Mer än 40 tävlande ställde upp i de elva olika klasserna i Ununge Open och i tre av dem blev det seger för hemmaskyttar.

Solen skiner och knappt ett moln syns på himlen. Det är maj, men redan en av årets första sommardagar. Värmen är påtaglig, löven på träden runt skjutbanan i Ununge darrar knappt och de flesta skulle nog säga att det är vindstilla. Men inte alla.

– Det blåser en del i dag.

Vindstyrka är tydligen ett relativt begrepp. Den måttliga brisen går en utomstående förbi, men för Linda Bergman och övriga inom precisionssporten skytte är den lilla vindpusten en faktor att ta största hänsyn till. Linda pekar på skjutbanan och de vita plastvimplarna som sakta vajar åt olika håll.

– Andra lägger säkert inte märke till vinden en sån här dag, men för oss gäller det att hålla koll på vimplarna hela tiden. Annars bommar man, säger Linda.

Hon är inte bara en av Ununge Skytteförenings många duktiga skyttar, i dag är Linda också arrangör när klubben anordnar den årliga tävlingen Ununge Open. 42 skyttar finns på plats för att tävla i elva olika klasser. Tolv av de tävlande är hemmaskyttar från Ununge, resten tillhör andra klubbar från Uppsala eller Stockholms län. Variationen är stor – här finns gammal som ung, nybörjare och skyttar i elitklass.

– Det har blivit en av Sveriges största endagstävlingar och det som är kul är spridningen. Det är så många olika som är med och skjuter, säger Linda.

”Det är svårare än det ser ut” brukar sägas om i stort sett alla sporter, men på skjutvallen till 300-metersbanan i Ununge är det ingen som tar det slitna uttrycket i sin mun. Det behövs inte. Med minsta synfel får man kisa ordentligt för att få koll på måltavlorna långt borta i vad som närmast känns som ett annat län. Dagens tävling avgörs på 50-metersbanan bredvid, men det verkar minst sagt vara knepigt även på det avståndet.

När hemmaskytten Hazem Bdair från Edsbro skjuter ser det dock enkelt ut. Hazem är tolv år gammal och har träffat rätt med sitt något ovanliga idrottsval.

– Jag började med skytte för fyra år sedan och tycker att det är jättekul. Utomhus är det ganska svårt med vinden som ändrar sig hela tiden, så man får verkligen koncentrera sig. Det gäller att bara koppla av och skjuta, säger Hazem.

Geväret som Hazem skjuter med i dag är nytt, men själv har han varit med förr trots sin ringa ålder. Han lyckas bemästra blåsten väl och slutar trea i sin klass. Klubbkamraterna Emma Wallerström och Sara Borg vinner sina och Linda Bergman likaså. Hon är visserligen ensam i elitklassen, men noterar för säkerhets skull dagens högsta poäng av dem som kombinerar liggande skytte med stående.

– Vi är jättenöjda med arrangemanget och att det gick så bra för Unungeskyttarna. Det är kul att vi har så många ungdomar, men vi hoppas att det kommer ännu fler. Förutsättningarna finns, man får låna gevär av klubben så skytte är ingen dyr sport, tvärtom.