Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildalbum: Se fyrljuset sättas på plats

Flygfyren lyftes tillbaka på det gamla vattentornet.

Annons

Under fredagen lyfte Pythagoras vänner och Roslagens flygklubb med gemensamma krafter tillbaka Flygfyren på det gamla vattentornet som i dag är en del av Norrtäljes nya badhus på Södra bergen.

– Det känns kul att få upp den igen. Vi är ju stolta faddrar för fyren åt Svenska fyrföreningen, säger Johnny Rosén, aktiv medlem i Pythagoras vänner.

En stor kranbil, en handfull män och två barnbarn hjälptes åt för att få den gula jättelampan på plats. Förhoppningen är att allt ska vara klart innan badhuset öppnar den sista helgen i augusti. Sedan ska den tändas efter mörkrets inbrott den första måndagen i varje månad.

– Och så kan vi tända den vid högtidliga tillfällen som invigningar och speciella evenemang, säger Johnny Rosén.

Flygfyren, eller flygledningsfyr som det ska heta om man är korrekt, har prytt sin plats sedan 1940-talet. År 2012 återinvigdes den efter att ha genomgått en omfattande renovering men sedan togs den ner igen den i februari 2013 då badhuset skulle börja byggas.

Ljuset från fyren når långt. Det lär vandra över skärgården, svepa ner mot Bergshamra och upp över skogarna ända till Edsbro och Skebo.

– Det känns jättekul att den är uppe igen. Nu ska vi bara få på ljuset också, säger Ulf Mellberg vid Roslagens flygklubb.