Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildalbum: Proppfull marknad i Rimbo

Man äter, äter och äter, man köper, köper och köper. Och det är trångt, trångt, trångt. Det är precis som det ska vara när det är höstmarknad i Rimbo.

När det är marknad är det alltid fest i Rimbo. Vi tar nog inte i om vi påstår att halva Rimbos befolkning prickar in en extra semesterdag just denna dag. Och så har man gjort i generationer.

Årets marknad var inget undantag. För i år kan man nog – utan att ha några exakta siffror på det – slå fast att det var besöksrekord.

Redan vid tio-tiden när Norrtelje Tidning slog upp sitt stånd på Idrottsvägen svepte besökarna in i tusental. Det var människor som tog en avstickare från hundpromenaden, pensionärer med rollatorer, föräldralediga med barnvagnar, dagbarnvårdare och förskolepersonal, med fyllda tvillingvagnar, som såg sin chans att få ströva någorlunda fritt bland stånden.

Redan vid elva var det i princip kört för deras del. Det var redan trångt, trångt, trångt.

Då intogs den 1,2 kilometer långa affärsgatan med tillfälliga försäljare av lunchlediga vuxna. De hade förstås ingen chans att hinna med hela rundan så de kom tillbaka med hela familjen några timmar senare.

Skolbarnen från grundskolorna i Rimbo, som dagen till ära var lediga halva dagen, hade då redan hunnit ta en egen tur. De äldre ungdomarna började dyka upp vid tre-tiden. Kort sagt årets markand var en riktig rekordmarknad.

– Det här är en stor dag för Rimbo, säger makarna Alf och Marianne Norlin som vi hittar bland svampkorgarna.

De berättar att de varit på marknaden varje år i åtminstone 80 år. Alf är 85.

– Fantastiskt. Vilket väder, säger de och berättar att de redan hunnit äta lunch.

– Kålsoppa och ostsmörgås i Rimbo IF:s servering. Kaffe blev det också, säger Marianne Norlin.

Vid Rimbo HK:s stånd träffar vi på politikern Olle Jansson (S) med kaffekopp och intervjublock i handen. Han testade sina politiska ideer på oss medborgare.

Utanför entrén till nöjesfältet står en riktigt långväga besökare. Det är Andrea Ceder som kommit från Skåne för att hälsa på Maria Skatt Lindqvist och hennes son i Alsike. De balanserar varsin langos i handen.

– Det är inte lättätet, säger de.

Överallt är ljudnivån näst intill öronbedövande.

Några som spär på nivån är högstadieeleverna Jacob Bergström, Jonatan Thuresson, David Bergström, Georg Eglund Liegnell och Jonas Söderblom. De testar ivrigt en nyinköpt plasttrumpet.

Men in i ljudmattan tränger sig också en och annan ljuv ton. Birger Björnerstedt bidrar till det med sin fiol.

– Det där var Slängpolska efter Bysskalle, säger han.

En som inte bryr sig om varken trängsel eller ljudnivå är lilla Emma Tedesund från Sättra i Riala. Hon är strängt upptagen med att välja ut årets marknadsballong, á 70 kronor, tillsammans med mamma Therese Tedesund och farfar Ulf Tedesund. Hon fastnar för en glittrande enhörning. Därmed är hon nöjd med dagen.