Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildalbum: Norrtäljes nya hamn växer fram

Barn, bad, båtar och bostäder. Utvecklingen av Norrtälje hamn vilar på fyra ben, eller b:n om ni så vill. Se kommunens nya skisser här!

Färska skisser visar hur stadslivet kan komma att se ut i Norrtäljes nya stadsdel. Tidigare har kommunen främst diskuterat antalet bostäder och tekniska lösningar. Men rekryteringen av projektledare och samarbetet med Spacescape, konsulter inom stadsutveckling, har fört in nya perspektiv.

Nu är mötesplatser, aktiviteter och promenadstråk i fokus.

Kajen blir ett bilfritt stråk till Hamntorget längst ut i öster. Längs med kajkanten och på torget kan det bli handelsbodar, krogar, kaféer, hotell och kanske någon form av kulturhus.

En ny bro ska dessutom länka ihop hamnområdet med Societetsparken.

– Hamnen ska bli barnens stadsdel, säger Roger Gustafsson, kommunens projektledare för Norrtälje hamn, och visar upp preliminära ritningar som innehåller lekparker, bad, isbana, bollplaner, bibliotek och mycket annat.

De som önskar att Norrtälje behåller prägeln av hamnstad får också sitt lystmäte. I den nya visionen för hamnen nämns båtlivet som en viktig faktor.

Ångbåten s/s Norrtelje blir kvar och får sällskap av reguljär skärgårdstrafik och fritidsbåtar. Däremot försvinner flistransporterna och tyngre godsfartyg.

Projektutvecklarna vill även flirta med historien och Norrtäljes tid som kurort. Förutom stadsbad planeras spa och gym i området.

Det fjärde benet, bostäderna, är en förutsättning för alltihopa. Kommunen räknar med cirka 1 500 lägenheter, mest bostadsrätter men även en del hyresrätter, och närmare 5 000 nya invånare i hamnen.

Bygget av första etappen, cirka 300 lägenheter närmast stadskärnan, väntas starta i slutet av 2014 och pågå i tre år.

Att utveckla hela hamnområdet tar 10-12 år, tror kommunalrådet Kjell Jansson (M). Enligt honom är utbyggnaden avgörande för Norrtäljes framtid.

– Staden behöver växa för att behålla service och handel för alla som bor i kommunen, säger Jansson.

Den politiska uppslutningen är bred. Borgerliga majoriteten och Socialdemokraterna står bakom planerna.

– Vi är särskilt nöjda med att ha fått in hyresrätter och bron till Societetsparken i planerna, säger Berit Jansson (C) och Ulrika Falk (S).

Spacescape anser att Norrtälje hamn har alla förutsättningar att bli en framgång. Konsultföretaget jobbar med stadsplanering på många orter, bland annat flytten av Kiruna, och Norrtälje får full pott i bolagets undersökning som mäter stadskvalitet i förhållande till betalningsviljan för bostäder.

– Närheten till stadskärnan, kollektivtrafik, park och vatten gör att Norrtäljes möjligheter är unika, säger Malin Dahlhielm, arkitekt på Spacescape.