Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildalbum: Häverödals tingshus

En ganska fantastisk upplevelse är det att visas runt i Häverödals gamla tingshus, som fått en renässans efter att ha stått tomt i många år.

Högt ovanför ingången tronar en bister staty, föreställande någon lagens upprätthållare. Han håller i något som liknar ett kors, men som torde vara ett svärd. Folk som blivit kallade till tinget, torde redan i entrén ha känt sig små.

Mikael Eklöf, färgstark historieberättare och med ett brokigt förflutet, är ciceron. Han berättar att hans son numera äger huset.

– Vi vill inte att byggnaden ska vara ett museum över domstolsverksamheten, säger han. Vi vill att det ska vara en mötesplats, för exempelvis kafé och författaraftnar.

Mycket av utrymmet tas upp av mängder av second handmaterial som Mikael Eklöf samlat på sig genom åren. Inte minst finns här mängder av grammofonskivor. En stenkaka med Josh Whites inspelning av slagdängan ”Waltzing Matilda” återfinns exempelvis i en av fångcellerna. En händelse som ser ut som en tanke, eftersom sångtexten handlar om en tjuvjägare som söker undkomma lagens långa arm.

Många möbler och annat från domstolens aktiva tid är borta. Men det som finns kvar är tillräckligt för att sätta fantasin i rörelse.

Själva tingssalen är jättelik och har kvar domarskrank, vittnesbås med mikrofon, åhörarbänkar och en stor och högt belägen åhörarläktare.

Målningar högt uppe i taket måtte ha stämt en och annan åhörare vid rättegångar till eftertanke. En rättvisans gudinna syns med våg. En vitskäggig profetgestalt iförd endast höftskynke stirrar begrundande på en skriftrulle där det står ”LAG ÄR RÄTTVISA”.

Tre häktesceller låter ana obehaget för den som åkt fast för brott, eller åtminstone var misstänkt för brott.

Tegelväggar, trappor, exteriören - allt för tankarna till en sedan länge svunnen tid. Lika väl som det är tingshus, kunde det vara ett högkvarter för någon mystisk sekt.

Det byggdes på 1920-talet i nationalromantisk anda. Konstnären Ernst Wilhelm Lindelöf gjorde de många invändiga målningarna på väggar och i tak.

Filmen ”Vi på Väddö” från 1958 spelades delvis in i tingssalen.

Mikael Eklöf berättar att vid familjen Eklöfs övertagande var många rum fuktskadade. Stor ansträngning har gått åt till att laga exempelvis golv.

Han berättar också att under de dryga 20 år som huset stått tomt, har det använts av bostadslösa som kommit från Stockholm sommartid och tagit Roslagssemester. Han tycker dock att de i många fall verkar ha varit noga med att inte stöka ner i onödan.

Nu går kanske det gamla tingshuset en ny vår till mötes, låt vara kanske mest som någon typ av allaktivitetshus.

– Besöksantalet varierar från dag till dag, säger Mikael Eklöf. Men i stort har det varit rätt mycket folk under sommaren.

Visningarna fortsätter september ut.

Häverödals tingshus

Byggår: 1923-24

Total byggkostnad: 296 186 kronor och 50 öre

Arkitekt: Arvid Huss

Utsmyckning: Av konstnären Ernst Wilhelm Lindelöf

Sista person inför rätta: Troligen 1982

Förklarades byggnadsminne: År 1989, av länsstyrelsen

Ciceron: Mikael Eklöf, Stockholmare från Götgatan

Ägare: Mikael Eklöfs son Buster sedan drygt fyra år (handpenning 300 000 kronor, affären fullföljdes hösten 2013)

Annat i tingshuset: Ett 70-tal skulpturer av Annie Wiberg (1907-1992)

Framtida bruk: Bland annat som kafé och Hasse och Tage-museum

Frida Svensson 0176-795 81 [email protected]