Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildalbum: Här gör Konst i ån comeback

Sju konstnärer. Sju konstverk. Konst i ån är tillbaka. Se Anders Sjöbergs bilder på hela utställningen!

Ett spökhus flyter strax ovanför Elverksbron. Ett utbränt, sotigt och övergivet kråkslott, som långsamt vrider sig i vattnet.

– Det är Rådmansö gamla skola, så som jag minns det, säger konstnären Jakob Krajcik.

Han växte själv upp i huset, som brann ner 1984. Nu har han återskapat det som en spöklik ruin med brunsvarta fasader och trasigt tak.

– Det brann ner till grunden, men jag ville göra det som en ruin, jag ville att det skulle se farligt ut, säger han.

Jakob Krajciks Spökhus är ett av verken i Konst i ån, som gör efterlängtad comeback i sommar. Under tisdagen den 1 juli invigs utställningen, med sju verk som placerats från Roslagsmuseet ner till Societetsbron.

Under tio somrar arrangerades Konst i ån av konstnärsgruppen SE Norrtälje. Nu är det kommunen som låter utställningen få flyt igen, med konsthallens chef Daniel Werkmäster som ansvarig.

Han ser ett gemensamt temperament hos årets konstverk.

– Det finns ett allvar hos dem, som är ett genomgående drag, säger han.

Utanför konsthallen sträcker sig Kaarina Kaikkonens Across från Societetsbron mot den gamla brandstationens tak. I verket har hon knutit samman herrskjortor och låtit dem forma fören av en båt.

Tillsammans skapar de en bild av styrka, gemenskap och uthållighet. Samtidigt går tankarna till flyktingar och viljan att nå fram till räddningen och något nytt.

Nedanför Nordströmska museet rinner två fotografier över åkanten. Bilder från tidigt 1900-tal, som Pernilla Jansson hämtat från museet och placerat i ramar, som vinklar sig över kanten.

– Jag jobbar mycket med lister och ramar som freakar iväg ut i rummet. Jag hittade en bra kant här vid museet och ville gärna knyta an till det som finns här inne, säger hon.

Andra verk som ingår i utställningen är Madelaine Sillfors Hus på höga och Eva Marklunds Memory, där en vit skiva är genombruten av former som för tankarna till vattnets rörelser.

– Det är nån sorts inåtblickande sak, där speglingen blir minnen men också ett sätt att tömma sig på minnen, säger hon.

Längst uppe vid Roslagsmuseet sticker Jesper Nyréns Spiral Column upp ur vattnet. En regnbågsfärgad spiral med glänsande trappsteg, som kastar glittrande spegelbilder ner i ån.

– Jag ville göra något som anknöt till förutsättningarna med vattnet, jag försöker binda samman himlen med vattnet, som en övergång.

Dessutom visas Anders Janssons Storguding, som ingick i Konst i ån för några år sedan. Kaarina Kaikkonens verk har också visats tidigare i Norrtälje.

– Det är en kostnadsfråga, men det är också roligt att få återse verk man sett tidigare, säger Daniel Werkmäster.

Konst i ån invigs tisdag 1 juli kl 12 av kultur- och fritidsnämndens ordförande Bengt Ericsson, C. Då ges också ett dansframträdande med gruppen Mariposa, som visar work-in-progress.

Deltagande konstnärer: Anders Jansson, Pernilla Jansson, Kaarina Kaikkonen, Jakob Krajcik, Eva Marklund, Jesper Nyrén, Madelaine Sillfors.

Utställningen sträcker sig från Roslagsmuseet ner till Societetsbron.

Visningar av utställningen sker 2, 17, 22, 23 och 25 juli kl 12 och kl 14, med start vid Norrtälje konsthall.

Skisser och arbetsmaterial visas i galleriet Lilla k på stadsbiblioteket i samband med utställningen.

Konst i ån pågår till och med 10 augusti.