Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildalbum: Häng med in i nya badhuset

Nu släpps vattnet på till bassängerna i Norrtäljes nya badhus. Här kan du se hur det ser ut på insidan.

Annons

Ett 60-tal personer jobbar för högtryck för att få badhuset på Södra bergen färdigt. I augusti öppnar anläggningen för allmänheten.

Men Marcus Holmström, platschef hos byggentreprenören Cobab, är lugn.

– Vi håller tidsplanen, säger han och visar runt i den 4 500 kvadratmeter stora byggnaden.

Bygget har pågått sedan november 2012 och börjar ta form på allvar. Den här veckan monteras klädskåpen i omklädningsrummen samtidigt som sista delen i den 95 meter långa rutschkanan från Norrtäljes gamla vattentorn skruvas fast.

Mesta kakelarbetet är redan klart. Stora bassängen, åtta 25-metersbanor, har tvättats ren inför vattenpåfyllningen som påbörjades i veckan.

Bassängen sväljer cirka tusen kubikmeter vatten. Men jobbet tar tid.

– Vi får bara fylla på med 20 kubikmeter i timmen för att inte tömma vattentornet i staden, säger Marcus Holmström.

Norrtäljes järnrika vatten ställer också till det. Marcus har varit med om tre badhusbyggen tidigare och i vanliga fall brukar det bara vara att fylla på vatten genom en slang som läggs över poolkanten. Men här måste vattnet först passera en utjämningstank där svavelsyra och klor tillsätts.

– Då får vi bra vatten. Annars skulle det se ut som kaffesump i bassängen, säger Magnus Olsson, som jobbar med vattenrengöringen.

Totalt får badhuset åtta bassänger, sju inomhuspooler och en bubbelvariant på verandan utomhus. Plus att salamandrarna, som trivs i området, får två egna dammar intill.

Insidan av vattentornet håller på att kläs med ljudabsorberande mattor och lärkträpanel när NT är på besök.

– Ljuddämpningen blir väldigt bra i hela badhuset, säger Marcus Holmström.

Relaxavdelningen innehåller ångbastu, stor mixbastu och varmpool. Vägg i vägg ligger undervisningsbassängen som får höj- och sänkbart golv.

På andra sidan 25-metersbassängen ligger rekreationsdelen med barn- och bubbelpooler. Och så rutschkanan från vattentornet som även innehåller klättervägg och två hoppavsatser ovanför det 3,5 meter djupa vattnet.

Tiden fram till öppnandet ska vattensystemen trimmas in samtidigt som anläggningen färdigställs. Bygget av reception, finjusteringar och utomhusarbeten, bland annat infart och parkeringar, återstår.

Kommunen är nöjd så här långt. Tidsschemat och budgeten på drygt 140 miljoner kronor ser ut att hålla.

Invigningen är preliminärt satt till 30 augusti.

– Vi får en fantastisk anläggning, säger Marie-Louise Asp, chef för badverksamheten på Norrtälje kommun.