Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildalbum: Följ med NT till badhusbygget

Än så länge mest betong, men om ett knappt år ska det gå att ta sig ett dopp i bassängerna. Följ med NT på ett besök vid bygget på Södra bergen i Norrtälje.

Norrtäljeborna har länge sett byggkranen uppe på Södra bergen. Nu är en stor del av väggar och tak på plats vid det blivande badhuset. Byggnaden ska bli tätare inför vintern och de fortsatta arbetena inomhus. När Marcus Holmström, platschef hos entreprenören Cobab AB, visar runt går det ändå att bilda sig en uppfattning om slutresultatet genom att besöka de olika våningsplanen.

Den 25 meter långa bassängen är gjuten. Senare ska två rader klinker längs kanterna och ner mot vattnet komma på plats. På bottnen läggs en duk i pvc-material.

– Duken ska säkra att bassängen är tät och inte läcker.

Väggarna i hallen får en tre meter hög träpanel som ska bidra till att skapa en varmare stämning samtidigt som ljudet dämpas. Strax intill ligger bubbelpool, en rekreationsavdelning och ett lekområde. För undervisningsbassängen finns en annan golvlösning. Där ska det perforerade golvet gå att höja och sänka längs fyra skenor, allt efter behov. Det ställde i sin tur stora krav i samband med gjutningen.

– Det är en tolerans på två millimeter, mer får väggarna inte luta.

I Norrtäljes gamla vattentorn har förberedelserna också kommit en bra bit på väg. Därifrån ska ju den 90 meter långa rutschbanan utgå. Vattentornet, som har nästan 100 år på nacken, ska totalrenoveras, putsas och tilläggsisoleras. Taket är redan förstärkt och där uppe ska en renoverad flygfyr åter komma på plats. Inne i vattentornet blir det ytterligare en bassäng och två hoppavsatser.

Hittills har arbetet flutit på i god takt trots att bygget är komplicerat.

– Det är en utmaning, säger Marcus Holmström som nu är inne på sitt fjärde badhusobjekt.

I Norrtälje genomförs projektet genom nära kontakter och ett samarbetsavtal med kommunen.

– Vi var med redan vid projekteringen, berättar Marcus Holmström.

Det gör att kunskaper och goda erfarenheter har kunnat tas till vara från början. Att planeringen av olika moment under byggtiden fungerar är också viktigt.

– Det är många arbetsgrupper som är i gång samtidigt.

Just nu består arbetsstyrkan av 40 man. Fler ska ansluta. Lärlingen Fredrik Bergström är redan på plats. Han gick direkt från byggprogrammet vid Rodengymnasiet till Cobab där han tidigare gjort praktik.

– Jag slutade skolan på fredagen och började här på måndagen.

Han trivs och tycker att det är kul att få följa bygget.

– Jag tror att det blir bra, det är ju fin utsikt också.

Badhuset ska vara klart för invigning i augusti nästa år, men de första doppen tas betydligt tidigare. Redan tidigare under sommaren kan det bli aktuellt att inleda något som kallas för belastningsprov. Det innebär bland annat att vattenreningen ska testas i skarpt läge med hjälp av badsugna.

– Om man sköter och underhåller det nya badhuset kan det hålla hur länge som helst, säger Marcus Holmström.

Bakgrund

Norrtäljes nya badhus vid Södra bergen ska vara klart i augusti nästa år.

I badhuset byggs en 25 meter lång bassäng med plats för åtta simbanor. I den ena änden blir bassängen 3,5 meter djup.

Dessutom byggs en bubbelpool, rekreationsbassäng, ett lekområde, en undervisningsbassäng med höj- och sänkbart golv och en relaxavdelning.

I det gamla vattentornet byggs två hoppavsatser. Där börjar också en 90 meter lång vattenrutschbana.

Två utomhusterrasser kompletterar byggnaden.

Just nu jobbar ett 40-tal personer på bygget, fler tillkommer efter jul.

Badhuset får kosta 130 miljoner kronor.