Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildalbum: Dagen då Västra vägen öppnade

70 års väntan är över. Tusentals människor deltog i firandet innan tusentals bilar fyllde vägen.

Se bilder ovan och läs hela live-rapporten nedan!

På nationaldagen öppnade Västra vägen. Redan på 1940-talet började diskussioner föras om en förbifart. 70 år senare blev planerna verklighet.

Västra vägen invigdes av Trafikverkets regionchef Helena Sundberg, kommunstyrelsens ordförande Kjell Jansson (M) och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Kjell Jansson (M) var glad att dagen äntligen hade kommit.

– Vi fick vår förbifart före Stockholm, sa han.

Jansson (M) var också väldigt glad över att det kom så mycket människor till invigningen. Hans partikamrat höll med.

– Västra vägen är viktig för hela Stockholmsregionen. En väg kan betyda mycket, det ser man på antalet besökare, sa Catharina Elmsäter-Svärd.

Och det var väldigt mycket människor som vill se och testa den nya vägen. Det började med löptävlingar på morgonen.

Först Norrtäljeklassikern, sedan sprang barn i alla åldrar ett 99 meter långt tunnellopp. Race-runnern Nils Björk var klart först över mållinjen. Bland löparna vann 12-årige Nicklas Sjöblom.

– Det var lätt, sa han.

Mellan klockan 11 och 13 var det fritt fram för alla att gå, cykla och åka inlines på vägen. Inlineåkarna Harry Jansson och Conny Olsson klagade på den grovkorniga asfalten men var annars glada över den nya vägen.

– Jättebra. De skulle ha satt spaden i marken för länge sen, sa Conny Olsson.

90-årige Ingmar Roll var för dagen snyggt klädd i hatt och solglasögon. Han tog en promenad i behagligt tempo och hade med sig matsäck från en känd hamburgerkedja. Han tycker Västra vägen är bra för Norrtälje.

– Jag kör bil och det är krångligt att köra i stan. Västra vägen blir ett plus så man kan komma dit man ska, sa Ingmar Roll.

Ing-Marie Stark, 56, var klädd i gotländsk folkdräkt och hade gott sällskap av Hans Pettersson.

– Jag trodde inte att jag skulle hinna få på den men mina bekanta sa att jag måste bära den, sa hon.

– Västra vägen är bra. Stockholmsvägen är inte gjord för så mycket trafik, sa Hans Pettersson.

Längs vägen och runt invigningsområdet vid södra infarten samlades tusentals människor. Hundar, barnvagnar, cyklar, mopeder. Alla var på plats och alla var representerade.

Klockan 14.30 var det dags. Publiken fick ge plats åt alla bilar, lastbilar, bussar och motorcyklar som under flitigt tutande fyllde Västra vägen så det blev kö.

Nu är Västra vägen öppen för trafik. Det tog 70 år att planera den men bara fyra år att bygga. Nu ska trafiken flyta på bra väster om Norrtälje. När blir det dags för Östra vägen?

Se bilder ovan och läs hela live-rapporten nedan!

Fler artiklar om Västra vägen här