Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildalbum: Custom bike show en publiksuccé

Många tusen personer gästade 40-årsjubilerande Custom bike show i Societetsparken i Norrtälje under lördagen. De fick ta del av många fantasifulla skapeler på både två och tre hjul.

Annons

Festen började redan på fredagskvällen då uppskattningsvis 1 100 personer hade checkat in på arrangörsklubben Twin clubs tillfälliga camping på Färsnafältet, ännu flera dök upp till den stora utställningen i Societetsparken på lördagen.

Förutom utställare från hela Sverige kom fyra utställare från Japan, två från Australien, en från Nya Zeeland och många från Finland, Tyskland, Frankrike, Holland, Norge och de baltiska staterna.

Japanen Katsu hade skickat sin Harley Davidsson i delar med flygfrakt. Den anlände till Tvin Clubs lokaler i Norrtälje förra veckan, själv landade han på torsdagen.

Han hann skruva ihop den och kunde tävla med den i klassen HD Chopper. Där var han med och slogs om ett prisbord värt en halv miljon kronor.

Han fick dock inget pris trots det krokodilskinnprydda sätet.

– Det är väldigt många roliga byggen i år. De har tänkt själva. Inte bara köpt och skruvat på, säger arrangörklubbens Ulf Karlsson.

Och nog var det gott om annorlunda skapelser som fötts med hjälp av hammare, svets och svett i garagen i vinter.

Många var verkliga hopplock á la Mad Max med järnrör i konstiga former - rostiga eller lackade. Den ena mera spektakulär än den andra.

Från Finland kom en hoj med två fyrcylindriga motorer. Den fick omdömet ”ett djävulskt hantverk” av Lennart Lindberg, Stockholm, som var en av flera tusen besökare.

Styret var gjort av ett dörrhandtag, ståltråd höll ihop avgasrören, en Pommac-burk tillhörde också extrautrustningen och en vedklamp fungerade som stödben. Fast sätets komfort såg inte ut att vara det bästa.

– Sedan kan man ju undra om den går att köra. Den som ska köra den här måste ha väldigt korta ben och lång rygg. Fast den är rolig som fan, tillägger Lennart Lindberg.

Från Doverud i Norge kom polarna Torstein Ingvoldsén och Öyvind Kristiansson. De hade utställningen billigaste hoj. Den ser ut som en skrothög på hjul. Och det är exakta vad den är, påpekar de två.

– Den har inte kostat någonting, säger de och berättar att ramen har de svetsat ihop från kasserade parkbänkar från en järnvägsstation och som de hittat på tippen, motorn är en jeepmotor, kylaren har de plockat från en japansk skrotbil. Och den gick bevisligen att köra.

– Fast vi har bara kört in den på området. Vi  fraktade hit den på trailer från Norge.

Utställarna tävlade i kategorierna Harley-Davidson-chopper, chopper, custom, custom chopper, trike (trehjuling), klassiker (äldre än -69), modifierad Harley-Davidson och bästa lack. Hojen som ställs ut måste fungera och ska åtminstone ha rullat in på området. Publiken röstar fram en favorit ur alla kategorier och en jury utser tre hojar som får delta i världsmästerskapet nästa år i Tyskland.

Resultat och flera bilder kommer  här under morgondagen. Håll utkik här!