Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildalbum: Artrospatienter tränar bort smärtan

Många som har knä- och höftartros kan med träning undvika dyra operationer. – Det ger ökad livskvalitet, säger Ewa-Maj Falk, sjukgymnast.

Annons

På Norrtälje Träningscenter har artrosskolan samlats för att träna tillsammans. Sjukgymnasten ger instruktioner till varje patient.

– Ha kontroll på knät, försök hitta tyngdpunkten, instruerar hon.

Ewa Degerstedt balanserar koncentrerat tyngden från det ena benet till det andra.

– Det är viktigt med kontroll och kvalitet i övningen, förklarar Ewa-Maj Falk.

Artrosskolan samlas två gånger i veckan under sex veckor för övervakad träning. Och gruppen märker resultat.

– Förut var jag mest stillasittande, framför allt på vintern. Nu har jag blivit rörligare och smärtan har blivit mindre. Jag har fått bättre självförtroende och vågar mer, säger Ewa Degerstedt.

Artros som påverkar leder och muskler är en mycket vanligt folksjukdom. Med hjälp av artrosskolor kan tiotusentals patienter runt om i landet med höft- eller knäproblem slippa dyra operationer. Men kunskapen om sjukdomen är ofta inte så stor.

– Många patienter har fått höra att man ska ta medicin och vila. Men det är tvärtom. Har man lätt till måttlig artros behöver man träna enligt ett speciellt koncept, i kombination med teori och kost, säger Ewa-Maj Falk.

Roslagens Sjukgymnastik startade artrosskolan för ett år sedan i samarbete med Norrtälje Träningscenter.

– Jag möter många med artros i yrket och har funderat på hur det ska behandlas på bästa sätt. Jag började en utbildningen om att driva artrosskola och kände att det här är ett optimalt sätt, säger Ewa-Maj Falk.

Skolan följer modellen enligt det så kallade BOA-registret (Bättre omhändertagande för patienter med artros) som är ett nationellt kvalitetsregister. Det går ut på att hålla i gång och träna i stället för att försöka vila sig frisk. Vid en träningsmaskin för knäna sitter 81-åriga Mohand Belaid.

– När jag kom hit gick jag med hjälp av kryckor. Men efter några veckor behövde jag dem inte längre.

Han är nöjd med konceptet och kommer att fortsätta träna aktivt efter artrosskolans slut.

– Det är fantastiskt. Jag är snart 82 år och mår bra både fysiskt och psykiskt. Det är synd att jag inte började tidigare, säger Mohand Belaid.

Efter avslutad skola får patienterna fysisk aktivitet på recept.

– Målet är smärtfria, självständiga patienter med ökad livskvalitet, säger Ewa-Maj Falk.

Och patienterna är övertygade:

– Vi har sagt att vi kommer att fortsätta träna tillsammans och peppa varandra, säger Ewa Degerstedt.