Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Broar har en förmåga att fascinera människor. Som den charmiga, vita Societetsbron i trä eller den omskrivna Singöbron med sin vackra omgivning.

Den ursprungliga Societetsbron byggdes 1879. Den låg då nere i hamnen för att alla badgäster som kom med båt skulle kunna promenera över till andra sidan hamnbassängen, där den populära badanläggningen låg.

På 1960-talet revs träbron och istället byggdes den bilbro som ligger där idag. En kopia av Societetsbron byggdes längre västerut.

Även den revs 2013 och ersattes av ytterligare en kopia. Enligt kommunen har den samma utseende, men har anpassats till nuvarande standard. Hållbarheten ska vara 80 år.

En annan bro som förekommit mycket i pressen, både före och efter brobygget, är Singöbron. 1948 ökade tempot i kampanjen för att få en bro från fastlandet vid Grisslehamn till Singö.

I januari det året var isen för stark för att man skulle kunna ta sig över med båt och för svag för att man skulle kunna gå över isen på ett säkert sätt. Olyckorna avlösta varandra och blev nyheter i tidningarna. På Stockholmstidningens löpsedel den 25 januari stod: "Ingen vågar hälsa på oss 500 på Singö".

Hösten 1948 kom det efterlängtade beslutet att bygga bron. Bygget utfördes i etapper. Själva Singöbron började byggas 1954 och invigdes året därpå. Ön har i dag några hundra bofasta invånare och flera tusen fritidsboende.

Sist i bildalbumet finns två bilder på Gallbron, som ligger mitt emellan badhuset och Norrtelje Tidning. Icke att förväxla med Badhusbron, som nuförtiden är en av de två stora bilbroarna över Norrtäljeån.

Den ena bilden visar bygget av Gallbron på 1920-talet. Den andra bilden är från 2011.

Se bilderna i albumet ovan. Klicka gärna på symbolen i övre vänstra hörnet för att se bilderna i helskärm.