Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biblioteket på sjukhuset avvecklas 2014

Det medicinska biblioteket på Norrtälje sjukhus omorganiseras nästa år. Böckerna försvinner och biblioteket blir digitalt, något som oroar personalen.

Sjukhusets bibliotek innehåller medicinsk litteratur och är till för personal och medicinstudenter. Norrtälje sjukhus är ett utbildningssjukhus, något som Tiohundra skriver på sin hemsida. Biblioteket används av medicinstudenter och personal som vidareutbildar sig. När NT besöker biblioteket kommer flera sjuksköterskor in för att låna böcker som de behöver i sina specialiststudier.

– Jag vet inte hur det ska gå om de tar bort böckerna, säger en av dem.

– Det finns inte en chans att jag ska hinna åka till Danderyds sjukhus och låna böcker, det tar tre timmar, säger en annan.

Under 2014 kommer det fysiska biblioteket att avvecklas. I stället ska det vara ett e-bibliotek, där böcker, artiklar och avhandlingar finns i digital form.

– Vi i behöver ha böcker också. Väldigt lite svensk medicinsk litteratur finns som e-böcker. Det kanske kommer i framtiden, men i dag finns det inte, säger bibliotekarie Eva Huss.

Hon ställer sig frågande till hur ledningen tänker att biblioteket ska fungera i framtiden.

– Många kommer in och säger ”jag behöver en bok om ...”. Då kan jag visa på rätt hylla och så kan de bläddra i böckerna för att se om någon innehåller det de söker och om den är på lagom nivå. Det går inte om man bara ska beställa ur bibliotekskatalogen.

Anledningen till nedskärningen är ekonomisk, enligt Eva Runestig, personaldirektör på Tiohundra AB.

– Administrationen måste spara och biblioteket ligger under administrationen, säger hon.

Biblioteket är bemannat med en bibliotekarie och en biblioteksassistent, bägge på halvtid. Nu har assistenten sagts upp och Eva Huss går i pension. Tiohundra har utlyst en halvtidstjänst som bibliotekarie på e-biblioteket med start den 1 januari.

– Det blir en för stor arbetsbörda att både ta hand om det fysiska biblioteket och arbeta med utbildning, handledning och information på en halvtid, säger Eva Runestig.

Tiohundra håller på att sluta samarbetsavtal med Danderyds sjukhus och bolagets medarbetare kommer att kunna låna böcker via landstingets övriga bibliotek. Eva Runestig är medveten om bristen på svenska e-böcker om vård och omsorg.

– Vi får försöka så gott det går och hoppas att det blir bättre i framtiden.

– Om biblioteket inte legat under administrationen, hade det klarat sig då? Bibliotek är ingen administrativ verksamhet, biblioteket ingår i vården, säger Eva Huss.