Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betraktelser av det lilla i det stora

Lars-Gösta NauclérFem toner från ett ostämt dragspelBonnevier Olofsson förlag

Annons

DIKTER. Lars-Gösta Nauclér har flera sysselsättningar – han är egen företagare, bosatt i Västmanland. Och så skriver han poesi. Nu utkommer hans andra diktsamling ”Fem toner från ett ostämt dragspel”.

Boken är indelad i fem avsnitt, vart och ett en ton i det ackord som bygger boken. Det är inte direkt mollstämt men ett drag av skir melankoli vilar över dikterna.

Det är som att diktaren betraktar tillvaron – naturen, omgivningen, tidens flykt, minnen – med ett lätt vemod. Landskapet som breder ut sig är en blandning av samtid och av något som alldeles nyss försvann ur sikte, landsbygd så som vi minns den för några decennier sedan och nutida urban miljö.

Varje dikt blir en kort betraktelse över såväl det stora som det lilla livet. Det är när man betraktar de små rörelserna man ser de större, som skymtar alldeles i utkanten. De glider annars så lätt undan men kan fås att visa på de betydliga djup som finns i tillvaron och i våra tankar om den.

Detta uppskattar jag särskilt i Lars-Gösta Nauclérs bok, hans särskilda fallenhet för att se detta och ge det plats, som i dikten som inleder samlingen: ”Nu glesnar tallskogen/bland snöbrutna granar./Skymningsljuset, glittrande i snön,/ska snart bli nattmörk./En ensam ekorre/jagar gråsvansad grankottar i kylsnö med iskristaller./ I ljusets sista sekunder/är skuggan milsvid.”