Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betongfabrik ger nya arbeten i Hallstavik

Nya arbetstillfällen i Hallstavik växer inte på träd. Men nu drar en helt ny betongfabrik, som är inköpt i Italien, i gång inorr om Hallstavik. Rekrytering av personal börjar i mars.

Annons

Bakom satsningen ligger företaget Recyclingprodukter AB, som ägs av företagaren Niclas Johansson. Under hela hösten har förberedelser för att starta betongfabriken pågått i fabriksområdet som ligger strax söder om Hallstaviks kraftverk, norr om Hallstavik.

– Fabriken är specialtillverkad för oss och den är en och en halv månad försenad, berättar Niclas Johansson, som visar oss runt i området.

Hela verksamheten kommer att ligga under tak, i de två stora byggnader som finns i området sedan tidigare inryms kontor och fabrikslokal. Att bygga ihop byggnaderna ingår i etapp två och det arbetet ska påbörjas i sommar.

– När det är klart får vi en hundra meter lång lokal att gjuta i, säger Niclas Johansson.

Företaget ska producera en slags byggklossar som i sin tur ska användas i logistiksystem för lossning och lastning av varor i större hamnar.

– Inledningsvis kommer vi tillverka 70 per skift, därefter 140 per skift. När vi sedan utökar till två skift räknar vi med att producera 240 byggklossar per dygn.

De stora tre cisternerna som finns på området ska utnyttjas till förvaring av natursand som är råvaran i processen. Niclas Johansson ser med stor tillförsikt på framtiden. Hans planer är att flera produkter av betong ska tillverkas i fabriken i framtiden.

– Egentligen är det bara fantasin som kan sätta gränser, säger han och nämner att mittbarriärer till vägar, är exempel på en produkt.

Och om ett år hoppas han att fabriken ska kunna sysselsätta ett 10-tal personer. Ordrar börjar strömma in och så fort fabriken är i gång i full drift ska man ta sig an en stororder som ska gå till Gävle hamn. Produkterna som tillverkas i fabriken ska transporteras till kunder via både järnväg, båt och lastbil.

Betongfabriken bidrar till en ljusning på arbetsmarknaden i Hallstavik. I övrigt inom verkstadsindustrin på orten ser läget stabilt ut, dock bara med någon enstaka nyanställning som hos Roslagsverkstäderna AB.

Vid Hallsta Plåt och Smide, rullar det på.

– Men vi har inget högtryck, säger vd:n Kurt Lemoine. I slutet på förra året anställde man en ny svetsare i företaget.

Vid Hallstaviks Maskin och Montage är det enligt verkstadschefen, Jörgen Hållinder, ”lite svajigt” just nu.

– Det ramlar in ordrar men inte i den takt vi vill. Några nya arbetstillfällen finns inte i sikte inom det närmaste halvåret, säger han.