Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betalas extrapengarna ut redan till semestern?

Förra året blev det en debatt kring att Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) inte tänkte betala ut rekvirerat statsbidrag till stimulans av ökad habiliteringsersättning för personer som har insats daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service (LSS). Istället tänkte man återbetala pengarna till socialstyrelsen.

Anmäl text- och faktafel

Lyckligtvis blev det inte så efter att frågan debatterats och ett antal artiklar publicerats i Norrtelje Tidning.

Ett av KSON:s argument för att inte betala ut pengarna var då att man trodde att man skulle bli återbetalningsskyldig om man inte fortsatte med den förhöjda ersättningen när det inte längre utgick något statsbidrag, alternativt tvingas till en höjd ersättning man inte klarar med sin budget för kommande år.

I år kan Norrtälje kommun rekvirera 2 381 270 kronor av totalt 350 miljoner från Socialstyrelsen för att höja habiliteringsersättning i daglig verksamhet. Regeringen har samtidigt förtydligat villkoren gällande stimulansbidrag för habiliteringsersättning genom en ändring i Socialstyrelsens regleringsbrev: "Syftet är att de statliga medlen ska nyttjas i högre grad, och komma fler människor till del."

Detta innebär att det inte borde råda några tvivel om att pengarna betalas ut i år till berörda personer med insatsen daglig verksamhet i kommunen. Så därför uppmanar vi på Kooperativet Industrihuset KSON att rekvirera pengarna från Socialstyrelsen senast den 1:a juni.

Kanske kommer alla med daglig verksamhet i kommunen att få extrapengar redan till semestern?

Johanna Carlsson

Magnus Schubert

Kooperativet Industrihuset daglig verksamhet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel