Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besparing äts upp av vd:s fallskärm

Tiohundra AB sparar fem miljoner kronor genom att förlänga arbetstiden för nattpersonalen. Hela besparingen äts upp av kostnader för förre vd:ns avgångsvederlag.

Vårdbolaget i Norrtälje räknar med att spara fem miljoner kronor genom att låta sina anställda i äldreomsorgen jobba fyra timmar mer i veckan utan extra betalning. Samma summa, fem miljoner kronor, har Tiohundra satt av för avgående vd:n Lars Skoglund, enligt bokslutet för 2012. Skoglund slutade i november 2012 och beviljades uppsägningslön i två år.

Uppgörelsen väckte hård kritik, både från anställda och ledningen för Norrtälje kommun, som äger Tiohundra tillsammans med Stockholms läns landsting.

– Min bild är att han sagt upp sig själv och inte har rätt till ersättning, sa kommunalrådet Kjell Jansson (M) till NT i december 2012.

Avgångsvederlaget förhandlades fram av landstingsdirektör Toivo Hensoo. Kjell Jansson anser att det inte går att ställa siffrorna för Skoglunds avtal och besparingen på nattarbetarna mot varandra. Han får medhåll av Tiohundras nye vd Peter Graf, enligt tidningen ETC.

Men Kjell Jansson är fortsatt kritisk till det generösa avgångsvederlaget.

– Det fanns ett avtal som reglerade vad Skoglund skulle få. Han har fått mer och det är fel, säger kommunalrådet.

Vd-bråk och styrelseavhopp

Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting äger vård- och omsorgsbolaget Tiohundra AB. Bolaget noterade miljonförluster 2011 och 2012, och hösten 2012 avgick hela bolagsstyrelsen i protest mot hur ägarna styrde verksamheten. Strax därefter slutade vd:n Lars Skoglund.

Tiohundras nye vd Peter Graf tjänar 155 000 kronor i månaden och har liksom Skoglund rätt till uppsägningslön i 24 månader.