Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besökare åter till Ellis Island

New Yorks kända immigrantmuseum slår åter upp sina portar - lite
mer än ett år efter att det förstördes av orkanen Sandy.

Miljoner människor har startat sitt liv i USA på Ellis Island, och många har följt deras väg på museet Ellis Island Immigrant Museum. Men den historiska attraktionen förstördes av översvämningar under stormen Sandy, och tvingades att stänga. Ungefär ett år senare öppnar man nu för besökare.

-Vi är så lyckliga över att kunna dela Ellis Islands unikt amerikanska historia med världen igen, säger överintendent David Luchsinger till The Telegraph.

Turister som reser till Frihetsgudinnan med färja har alltså återigen alternativet att stiga i land på Ellis Island.

Liberty Island, där Frihetsgudinnan står, stängdes också på grund av översvämningar under Sandy. Statyn öppnade 4 juli i år men slog igen ännu en gång när USA:s federala statsapparat stängde ned. Sedan 13 oktober kan man besöka sevärdheten.

Upprustningen fortsätter

Över en miljon dokument, fotografier och andra föremål flyttades från Ellis Island innan orkanen Sandy slog till. De kommer än så länge att bli kvar på den tillfälliga förvaringsplatsen. Under hela våren 2014 fortsätter också arbetet med att restaurera Ellis Island. Räkningen väntas landa på cirka 517 miljoner dollar.

-Det finns inget bättre sätt att fira Frihetsgudinnans 127:e födelsedag än att välkomna besökarna tillbaka till den plats dit de "sammanfösta massorna somlängtar efter att andas fritt" först kom till våra stränder säger David Luchsinger, och syftar på en rad ur Emma Lazarus dikt The New Colossus, som är ingraverad på en skylt inuti Frihetsgudinnans piedestal.

Fakta/Ellis Island

+Ellis Island ligger sydväst om Manhattans sydspets och bär namnefter Samuel Ellis, som ägde ön på 1770-talet.

+Ön blev federal egendom i början av 1800-talet. Den är berömd föratt 1892-1943 ha varit USA:s största immigrantstation.

+Ön öppnade för besökare 1976.