Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besök en italiensk fängelseö

Flera små öar i Italien har en historia som fängelseöar. Nu har de i stället blivit eftertraktade turistdestinationer och världsarv.

Annons

Den isolering somfängelserna har krävthar gjort att naturenpå öarna harpåverkats mycket lite av omvärlden.I dag, när anstalterna är stängda,har många av dessa orördaöar därförfått status somattraktiva turistdestinationer.

För att undvika attstöra flora ochfauna på har några avöarnablivit skyddade naturparker - till exempel Montecristo utanför Toscana, dit baratusen besökare om årettillåts.

Tillstånd för att besöka ön begär man genom Corpo Forestale di Follonica, och kön är så lång att man får räkna med tre års väntetid för att bli beviljad tillstånd.

VärldsarvNorr om Sardinien ligger ön Isola Asinara, som varit fängelse både under första världskriget och mellan 1970-talet och 1997, då det låg ett högriskfängelsepå ön. Bland annat har kända maffiabossar som Salvatore Riina suttit här.

I dag är den natursköna ön ett världsarv med en unik flora och fauna. Här finns över 650 djurarter, till exempel albinoåsnor. Båt till ön går från Porto Torres och Stintino. På ön finns ett boende - ett nyöppnat hostel på norra delen av ön (www.sognasinara.it).

Större öar

Även på en av Italiens sydligaste utposter, Pantelleria, hardet funnits ett fängelse.Vulkanön kallas för Medelhavets svarta pärla, och ligger faktiskt närmare Tunisien än det italienska fastlandet. På Pantelleria finns mycket speciella "dammusi" - konformade stenhus. Det produceras också vin på ön.Hit kommer man med snabbåt från Trapani. Det går även flyg från Milano och Rom.

Fler gamla italienska fängelseöar

Capraia, Toscana

Gorgona, Toscana (här finns fortfarande ett fängelse, men det går bra att besöka ön)

Pianosa, Toscana

Santo Stefano, Lazio

Ventotene, Lazio

Ponza, Lazio

Favignana, Sicilien