Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om politikers pensioner dröjer

De nya hårdare reglerna för politikerpensioner som SKL tagit fram kommer Norrtälje kommun ta ställning senare i år.

Annons

Få kommuner har antagit de nya reglerna som Sveriges kommuner och landsting, SKL, tagit fram. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio gjort. I dag har många politiker som arbetat heltid i tre år möjlighet att få pension från att de är 50 år fram till 65-årsdagen, så också i Norrtälje. SKL tog i höstas fram ett nytt avtal som ställer högre krav på avgående politiker att aktivt söka arbete eller utbildning. Avtalet är ett omställningsstöd och innebär att stöd kan betalas ut i högst tre år till 85 procent av årsarvodet under det två första åren.

Norrtälje kommun har inte infört stödet utan kommer att vänta till efter valet.

– Vi är just nu mitt upp i valarbete och kommer ta det i höst, säger Ann S Pihlgren (M), ordförande i valnämnden, som är den nämnd som hanterar de förtroendevaldas avtal.

Om det blir SKL:s avtal som kommer att tas kan hon inte uttala sig om.

– Nej, det blir att föregripa nämndens arbete.

Socialdemokraterna är positiva till de nya reglerna och anser att de bör införas så fort som möjligt.

– Det är olyckligt om det drar ut på tiden. Det här bör man titta på direkt. Vi får nog ligga på lite, säger oppositionsrådet Ulrika Falk.