Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beskatta bilkörningen, inte bilägandet

Fordonsskatten är en skatt som slår helt fel. Som bilintresserade är vi förbluffade över hur dåligt bilskattesystemet fungerar.

Ett exempel. De flesta barnfamiljer och särskilt folk på landet behöver en stor bil, gärna fyrhjulsdriven. Det är hundar, ungar, ungars kompisar, varor från storhandlingen och allt annat som ska med.

Anmäl text- och faktafel

Problemet är att med nuvarande skatt- och försäkringssystem så motverkas innehavet istället för konsumtionen. Vi vill ju att man ska köra så lite bil som möjligt och samordna sitt åkande i möjligaste mån.

Låt oss säga att familjen köper en liten bil till. Förutom ytterligare en fordonsskatt så åker man dessutom på att teckna en till trafikförsäkring.

Resultatet blir att man alltid använder den "stora" bil man är tvungen att ha, istället för att köpa en liten bil till.

Det verkar som om myndigheterna tror att man kan köra flera bilar åt gången. Vårt förslag är att lägga trafikförsäkringen på körkortet istället för på bilen. Ta bort fordonsskatten och inför en registeravgift på 50 kronor per år och fordon. Om bensin- och dieselpriset höjs med 50 öre per lite är reformen mer än väl finansierad och då kommer man alltid att välja det effektivaste och billigaste alternativet.

Med vårt förslag får vi dessutom via bränslet in pengarna för alla tusentals fordon som är registrerade på så kallade målvakter, som aldrig betalar vare sig fordonsskatt eller p-böter. Ge polisen möjlighet att beslagta fordonen för dem som inte betalar det de ska och sälja dem på exekutiv auktion.

Återinför också skrotpremien så vi får bort alla gamla vrak som står i skog och mark. Då kanske vi kan få ordning på vår "vagnpark" och staten får in mer pengar, samtidigt som vi får en bättre miljö.

Lars Hasselfeldt (KD)

Leif Johansson (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel