Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergbybadet missköts enligt sommargäster

Under flera år har Bergbybadet förfallit menar sommargästerna som nu säger ifrån.

Annons

”En fin familjecamping med gigantisk sandstrand”. Så beskrivs Bergbybadet i en broschyr som Väddö turistråd gav ut i år. Den bilden känner inte boende vid badplatsen igen sig i.

 – Vi är ledsna över att det får se ut såhär, säger Torsten Wikström, sommarboende i närheten av badplatsen.

Vegetation täcker mycket av sandytorna, underhåll av dass och omklädningsrum är eftersatt och vissa av flottarna i pontonbryggan saknar skruvar i ledfästena. En bit upp från strandbrynet har årets töväder rivit upp en krater i marken.

– Man vågar inte låta sina barnbarn gå hit själva, även om man vet att de kan simma, de kan ju klämma sig i bryggan, säger Torsten Wikström.

– Är det inte så att man bör besiktiga när man lägger ut bryggorna, vad händer sedan om någon skadar sig? instämmer Sophie Johansson, också hon boende i närheten.

Flera av sommargästerna är av uppfattningen att förfallet skett gradvis över en längre period. Om detta har Sophie Johansson flertalet gånger varit i kontakt med kommunen om, mejlat bilder på strand och bryggor besudlade av gegga och fågelskit, men då fått svaret att entreprenören bär ansvaret.

Sedan 1999 arrenderar Norrtälje kommun badplatsen till Bergby Gård Kurs Konferens AB som också driver campingen intill. I avtalet mellan kommunen och Bergby gård framgår att badplats med anläggning ska hållas i ett vårdat skick.

Lena Johansson, vd för Bergby Gård Kurs Konferens AB, tycker att sommargästernas kritik är obefogad:

– Badplatsen har varit såhär genom åren. Jag tycker inte stranden är ok, vi har varit i kontakt med kommunen om markskadan. Bryggorna är slitna, men vi har gjort bedömningen att de är säkra och riskfria, säger hon.

Lena Johansson förklarar att frågan är ekonomisk och hon skulle gärna se att kommunen hjälpte till.

– Man kan inte begära av en liten arrendator att man ska köpa nya bryggor och toaletter, och åtgärda stora markskador. Men kommunen har heller inte varit positiva i de kontakter vi har haft. De hänvisar också till avtalet, säger hon.

Erik Klockare, anläggningschef vid Norrtälje kommun, anser inte att det faktum att Bergbybadet marknadsförs som allmänbadplats av kommunen medför kommunalt ansvar.

– Nej, Bergby gård har tagit på sig att sköta detta, säger han och poängterar att arrendet är förmånligt.

Oavsett vem som kan adresseras ansvar kvarstår saken att många anser badplatsen vanvårdad:

– Det är så synd, det finns potential här, säger Torsten Wikström.