Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengt Ericsson ser öppning i museifrågan

Renoveringen av Roslagsmuseet ska ta fart igen. Dessutom bildas en arbetsgrupp som ska dra upp riktlinjer för framtiden.
– Jag ser en öppning i museifrågan, säger Bengt Ericsson (C).

Vid årsskiftet tog Bengt Ericsson över ordförandeposten i kultur- och fritidsnämnden. Han lovade då att ha det stängda Roslagsmuseet högt upp på dagordningen.

Det har snart gått ett halvår och museet är fortfarande stängt för upprustning. Dessutom är museets egen styrelse djupt oenig om framtiden.

Ändå ser Bengt Ericsson en ljusning.

– Jag har ingen trollstav, men jag ser öppningar.

En av dem är att upprustningen ska komma igång igen. Arbetet har stått stilla i över ett år, med upprivna golv i det gamla gevärsfaktoriet.

Kommunstyrelsen har lovat att satsa två miljoner på renoveringen, pengar som kommer från försäljningen av Å-villan.

– Faktoriet ska rustas upp, det är alla överens om. Man börjar med ett anslag på två miljoner, säger Bengt Ericsson.

Nu ska den tidigare tekniska undersökningen kompletteras, sedan kan arbetet komma igång igen med anslutning till fjärrvärme och nya golv som prioriterade åtgärder.

Museets framtid har diskuterats livligt under stängningstiden. Debatten har både handlat om var utställningar ska visas och hur gevärsfaktoriet ska användas. Frågor som lett till öppen strid i museistyrelsen.

– Det kan inte fortsätta så här, det är ett trist läge för en viktig verksamhet, säger Bengt Ericsson.

Nu bildas en ny arbetsgrupp med representanter från kultur- och fritidsnämnden och museistyrelsen. Uppgiften är att dra upp riktlinjer för Roslagsmuseets framtid. Dessutom är museifrågorna en del av det kultur- och fritidspolitiska program som arbetas fram i nämnden.

– I det ingår att kommunen blir mer aktiv som beställare. Roslagsmuseet är en av de största bidragsmottagarna, då kan inte verksamheten se ut hur som helst, säger Bengt Ericsson.

– Kommunen har i och med det här tagit ett fastare grepp om museiverksamheten, där vi kommer att vilja skriva programförklaringar om vad vi vill med museet.

Hur framtiden ska se ut vill han inte slå fast, men han nämner de planer som fanns för flera år sedan på att bygga ihop museets båda fastigheter för att få bättre lokaler.

– Det är ett spår jag gärna går vidare på, säger han.

Var ska Roslagsmuseet ligga i framtiden?

– För mig är Hantverkaregatan en bra adress. Sedan kan det bli aktuellt med separatutställningar någon annanstans.

Hur ser du på gevärsfaktoriet, kan man ha någon annan verksamhet där?

– Fastigheten är mycket lämpad för museiverksamhet. Det här är en bra adress för att visa upp Roslagens kulturarv i Norrtälje.