Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengt Ericsson (C): Norrtälje museum ska inte läggas ned

Annons

Angående artikel i NT fredag 18 jan 2019. Norrtälje Museum ska inte läggas ned. Det korrekta är att Norrtälje museum uppgår i den nya organisationen Norrtälje museer. Norrtälje museer är en redan beslutad ny organisation som dels ska samverka med de fyra stiftelserna, Pythagoras, Roslagsmuseet, Bertil Carlqvist (Kasper) och Nordströms, dels stötta och främja hela Norrtälje kommuns övriga kulturarv.

En målsättning med det 25-åriga avtalet mellan kommunen och stiftelsen Roslagsmuseet är att stiftelsen och Norrtälje Museum på sikt skulle 'smälta' samman till en organisation. Norrtälje museum (Galles Gränd 7) ska alltså inte försvinna. Stiftelsen blir kvar. I den nya organisationen vävs Norrtälje museum ihop med Roslagsmuseet. Inget konstigt med det. Samverkan och samarbete är helt nödvändiga komponenter - inte bara i kulturens värld.

Framtiden för huset på Galles Gränd är ett beslut som endast vi i Kultur- och fritidsnämnden - i samråd med kommunledningen - kan fatta. Kultur- och fritidskontorets tjänstemän har ett förslag om att i den växande staden Norrtälje låta konsthallen få växa i takt med stadens utveckling och därmed på sikt ha verksamhet i hela huset, Galles Gränd. Samtidigt ska vi efter invändig restaurering fylla Faktoriet nr 1 med verksamhet. Ur ekonomisk synvinkel kan jag inte se några bekymmer i ett sådant förslag. Med andra ord en bra idé för kommunen som helhet. Men notera - det finns inget beslut.

Då nya organisationen Norrtälje museer håller som bäst på att formas. Därför kan det bli svårt att hinna med att bygga utställningar, åtminstone under 2019. Samtidigt är det viktigt att ha verksamhet i hela huset på Galles gränd 7. Av den anledningen har kontoret tillfälligtvis gett klartecken för konsthallen att göra ett försök att under 2019 medl att huset har verksamhet även i den del som rent formellt sett ”tillhör” Norrtälje Museum. Det har jag inget emot. Detta är en verkställighetsfråga där tjänstemännen har mitt fulla förtroende.

När förslag och idéer av större betydelse ska omsätts i verksamhet ska besluten upp till politiken, d v s i kultur- och fritidsnämnden och vid behov i samråd med kommunledningen.

Det är min förhoppning att allt detta inte blir någon långbänk. Kan vi redan under våren 2019 ha ett färdigt förslag, d v s ett ärende att ta ställning till - är jag beredd medverka till att det kommer upp på kultur- och fritidsnämndens bord. Inom ramen för denna process ska även Roslagsmuseets byggnad, Faktoriet nr 1 färdigställas invändigt.

Bengt Ericsson, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden

NT svarar:

Norrtälje museum har haft verksamhet vid Galles gränd, med ett antal utställningar.

Nu har utställningarna flyttats ut, några nya utställningar under namnet Norrtälje museum är inte inplanerade under det här året.

Det innebär i praktiken att det som har kallats Norrtälje museum läggs ner. Eller som jag skriver i min artikel: ”Norrtälje museum försvinner från Galles gränd och går upp i den nya organisationen Norrtälje museer.”

Av artikeln framgår det, klart och tydligt, att en ny museiorganisation är under uppbyggnad, med uppdraget att skapa samverkan med de stiftelseägda museerna Pythagoras, Nordströmska, Kasper och Roslagsmuseet.

Hur den framtida museiverksamheten kommer att se ut vet vi inte ännu. Det visar sig när den nya organisationen har kommit längre i sitt arbete.

Men det ändrar inte på det faktum att museidelen har lämnat Galles gränd.

Margaretha Levin Blekastad

Kulturredaktör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare