Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behöver du hjälp - håll koll på var du är

När olyckan är framme ringer de flesta från mobilen för att få hjälp. Men semesterfiraren vet inte alltid exakt var de är, vilket kan göra det svårt för hjälpen att nå fram.

Annons

Sommar och sol, semester och ledighet. Så här års befinner sig många ute i skog och mark eller seglar runt i skärgården. Men det är inte alltid semesterfirarna med exakthet vet var de är någonstans, vilket kan få avgörande betydelse om det inträffar en olycka.

Cirka 74 procent av alla samtal till SOS Alarm kommer från en mobiltelefon. Det kan göra det svårare för räddningspersonal att lokalisera den hjälpsökande.

– Kruxet är att vi inte exakt kan positionera den nödställde om samtalet kommer från en mobiltelefon, vi får bara fram en ungefärlig position via mobilnätets master, säger Anders Klarström, presstalesperson vid SOS Alarm.

Eftersom operatörerna får svårare att lokalisera den som behöver hjälp förloras värdefull tid när ambulans, polis och räddningstjänst ska skickas iväg.

– Just till Norrtälje kommun kommer det ju många på besök på sommaren. Det är viktigt att veta var man befinner sig oavsett om man är till sjöss eller på land. Hyr man en stuga eller ankrar upp vid en ö kan man få reda på de exakta koordinaterna med hjälp av en kartsökningsfunktion, till exempel Eniro, säger Anders Klarström.

Tips för en tryggare sommar

Ta i förväg reda på positionen för den plats där du ska befinna dig. Se ”visa koordinater” på en kartsökningsfunktion på t. ex. eniro.se.

Lägg in dina närmast anhöriga i mobiltelefonens adressbok under namnet ICE (In Case of Emergency).

Skriv ut SOS Alarms ”nödparlör” från hemsidan, om du ska semestra i Europa. I parlören finns fraser för nödsituationer från de vanligaste europeiska språken.