Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedrägerier och id-kapningar ökar

Anders Olofsson, nationell samordnare vid Stockholms polisens bedrägerirote, tipsar hur du skyddar dig på bästa sätt.

Antalet bedrägerier och id-kapningar ökar dramatiskt i hela landet. I förra veckan förekom uppgifter i media om att bedragarnas senaste knep att stjäla det orange kuvertet som Pensionsmyndigheten delar ut. Men det är inget som polisen känner igen.

– Jag har inte hört talas om några sådana anmälningar, men de kanske finns, säger Anders Olofsson, nationell samordnare vid Stockholms polisens bedrägerirotel.

Enligt polisen är poststöld ett enkelt sätt för bedragarna att komma över person- och kontouppgifter. Det vanligaste är att bedragarna tecknar dyra abonnemang i andra personers namn vilket kanske inte upptäckts förrän fakturorna börjar trilla in.

En nyare form av bedrägeri är att ta lån i andras namn. När pengarna sedan har landat på kontot har bedragaren ringt upp och sagt att summan hamnat på kontot av misstag och bett att få tillbaka pengarna.

– En kvinna som ville vara hjälpsam skickade nyligen iväg 180 000 kronor från sitt konto på det sättet, säger Anders Olofsson som uppskattar att omkring hälften av alla anmälda bedrägerier i Stockholm i dag är kopplade till id-kapningar.

Han rekommenderar därför alla villaägare att skaffa en låsbar brevlåda.

– Ett annat tips är att ansluta sig till en tjänst som meddelar dig direkt när någon gör en kreditupplysning på dig, säger han.

Fakta

Förra året anmäldes drygt 43 000 bedrägerier i länet, enligt statistik från Brå. För tio år sedan, år 2003, anmäldes 22 500 bedrägeribrott i Stockholms län.

I Norrtälje kommun anmäldes 436 bedrägeribrott förra året, enligt polisen. 2012 anmäldes 368 bedrägerier i kommunen.