Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Be om ursäkt för gymnasielagen

Annons

Den så kallade gymnasielagen konstruerades för att särbehandla 9000 män från Afghanistan och ge dem en gräddfil att få stanna i Sverige utan asylskäl. Lagen är ett svek mot kommande generationer på flykt och underminerar för de människor som verkligen har asylskäl. Varje person som stannar i Sverige utan giltiga asylskäl stjäl utrymme från någon som behöver det på riktigt.

Anmäl text- och faktafel

Vi har genom gymnasielagen behandlat systemen och asylprocessen så illa så de tappar i legitimitet. Det som präglar ett system som är lika för alla har styrande politiker valt att negligera.

Hade våra politiker valt att visa respekt för internationell solidaritet, asylrätt och kommande generationer på flykt så hade individer utan asylskäl utvisats i första rummet. Nu finns gymnasielagen som åsidosätter detta.

Gymnasielagen kom till genom att Miljöpartiet drev på för total amnesti. Socialdemokraterna gick emot då amnesti är direkt rättsvidrigt, men eftersom Socialdemokraterna är korrumperade av makten. Och gör allt för att behålla denna, skapas gymnasielagen. Den förtäckta, men fortfarande rättsvidriga, amnestin fick stöd av Centerpartiet.

Lagrådet sågade lagförslaget i sin kanske hårdaste skrivning i historien: ”Gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”. Socialdemokraterna får då in vissa krav angående närvaro i skolan, laglydighet och krav på arbete inom sex månader efter studier. Om dessa krav inte uppfylls skall individen utvisas.

Jag påstår att inga utvisningar kommer att ske oavsett om de som gymnasielagen berör agerar i Sverige. Om de är kriminellt aktiva eller laglydiga, eller om de får jobb eller inte. Detta av flera skäl. Främst för att lagen är utformad för att alla ska stanna, inte för att de har skyddsbehov, utan för att de som har skrivit lagen vill det. Dessutom är våra politiker maktkorrumperade, släpphänta och rädda. Men det finns också relevanta skäl såsom humanitär individuell hänsyn till de män som lagen berör och som efter åratal i Sverige har fått anknytning här.

Som cyniker måste jag fråga mig: Vad är att diskutera nu ett år senare? Det är som att ångra att man kört i diket. Det enda vi kan göra är att lära. Att inte köra i diket igen.

Vad ska vi då lära?

• Att politiker ska respektera myndighetsbeslut. Individer som fått avslag ska åka hem. Det är nu bevisat att allt annat skapar individuellt lidande, social misär och osolidarisk och antifeministisk migrationspolitik.

• Principen om likabehandling ska återinföras. Gräddfil och särbehandling sätter asylprocessen ur funktion. Myndighetsbeslut och stiftade lagar tappar i legitimitet.

• Det solidariska perspektivet att hjälpa människor som verkligen är på flykt måste framöver gälla, inte vilka grupper politiska partier och särintressen valt att fokusera på.

Nu tvingas kommunerna ta konsekvenserna av den misär, kriminalitet och hemlöshet lagen ger, utan att få reell kompensation av staten. Det får inte ske igen.

Nu är det som det är. Vad som borde göras är att ansvariga politiker ber om ursäkt till de svältande, våldtagna och misshandlade på flykt i världen som i en morgondag kanske inte kan få det skydd de har rätt till för att vi har tvingats stänga dörren helt. Ursäkt till det svenska folket för att de undergrävt asyllagstiftningen och förtroendet för systemet. Ursäkt till gymnasisterna som får studera med vuxna män. Tacka eldsjälar, organisationer, företag och kommunala tjänstemän som har räddat situationen från fullständig katastrof genom att få fram boenden och förnödenheter till den gruppen lagen berört.

Samtidigt måste de individer som har berörts av lagen få rätten att göra rätt för sig genom arbete efter utbildning. De måste integreras på riktigt genom att komma bort från ytterligare särlösningar, strukturell kravlöshet, passiva bidrag och konsekvenslöshet vid brott. Låt dem få känna respekt och stolthet över det samhälle de ska bli en del av.

Låt oss aldrig mer svika kommande generationer på flykt och förminska våra möjligheter till internationell solidaritet genom kortsiktiga gräddfiler skapade av politiker som agerar som om våra resurser vore oändliga.

Jan Emanuel Johansson, frihetlig socialdemokrat och riskkapitalist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons