Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BB Sophia bricka i ett politiskt spel

Förlossningsvården, som gäller starten av nya liv, borde vara en fredad zon istället för en scen för knivkastning mellan politiker från vänster till höger. På annat sätt kan jag inte se den nedläggning som drabbat Södra BB och BB Sophia.

Att koncernledningen inom Praktikertjänst AB, som ägs av läkare och tandläkare, inte kunnat finna utvägar att finansiera fortsatt drift av BB Sophia, som står för en barnmorskestyrd utveckling inom förlossningsvården, talar sitt tydliga språk. Intresset ljuger inte, som bekant. Men att politikerna inte förstått värdet av forskning och utveckling inom detta område och lagt manken till för att finna lösningar för att kunna erbjuda berörda barnmorskor och andra berörda specialister en fortsättning på den inslagna vägen är i sanning upprörande.

Som medborgare får vi ingen rimlig förklaring varför. Oppositionen anklagar Moderaterna för deras ”misslyckande”, när det gäller Södra BB och anser att även BB Sophias situation är ett resultat av den moderata politiken. Den vakne medborgaren har dock inte kunnat missa angreppen på BB Sophia från vänster, där många politiker är närmast allergisk mot vårdval och drift i privata bolag.

Socialdemokraterna försöker sitta på minst två stolar. De talar nu om en översyn för att stimulera ”barnmorskeledd” förlossningsvård, men notera att de i samma andetag även talar om ”barnläkarledd” dito. Den som förstår skillnaden i innebörden av orden leda och styra, inser att de inte har några tankar att gå vidare på en inslagna vägen. Det visar att de ser mor och barn, som skilda väsen vid förlossningen istället för en helhet, som lever i symbios med varandra fram till dess att navelsträngen klipps. Och att andra storheter måste styra det hela.

Andra insatser kan naturligtvis bli aktuella under förlossningen, men i sådant fall gäller det specialister av skilda slag.

Hade politiker från höger till vänster haft den insikten, då hade man gemensamt funnit en lösning. Det hade – i BB Sophias fall – till exempel kunnat ske genom samägande, där landstinget förvärvat aktier i bolaget inom ramen för forskning och utveckling (FOU) gällande organisation och ledarskap inom förlossningsvården. Då hade berörda parter kunnat skörda frukterna av BB Sophias sätt att organisera och bedriva sin verksamhet. Det hade verkligen varit intressant att kunna jämföra de olika klinikernas arbetsmiljöarbete med sjukhälsotal och så vidare

Dagens förlossningsvård handlar inte om höger eller vänster, utan ska mera ses som frukten av politikers och i viss mån även den centrala administrationens brist på insikt i såväl organisationens som ledarskapets roll för ett gott arbetsresultat. Detta utgör grund för en bra verksamhet med hög nöjdhet bland dem, som är beroende av god kvalitet.

Denna brist står att finna i det faktum att landstinget, som organisation, genomsyras av ett förhållningssätt, vilket etablerats sedan mycket, mycket lång tid tillbaka, där det bland annat har skapats en rangordning inom professionen. En rangordning, som här samspelar med det faktum att barnmorskor – de flesta kvinnor – befinner sig i minoritet på rangrullan.

För den som är intresserad av en utveckling för ett gott arbetsresultat kan jag rekommendera Arbetsmiljöverket, Den goda arbetsmiljön och dess indikatorer (Rapport 2012:7). Snart fyra år senare verkar denna rapport inte ha satt några djupare spår – i vart fall inte inom Stockholms läns landsting.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel