Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BB i Norrtälje skulle avlasta sjukhusen i hela länet

Inför varenda sommar, så länge vi kan minnas, har det varit svårt för kvinnor som skall föda att få en given plats på ett BB i Stockholms län. Ibland väljs länets olika BB bort på grund av ovisshet om plats, så man reser till andra orter. Det har till och med gått så långt att det kan vara svårt med plats även under andra årstider än sommaren.

Ett sätt att råda bot på denna brist i länet är att Norrtälje sjukhus får en egen förlossningsenhet. Det kommer gagna innevånarna i Norrtälje kommun, de som har lång väg till Danderyds sjukhus och de familjer som lever ute på öarna.

Inte nog med det. Detta kommer även avlasta de större sjukhusen i och omkring Stockholm. Med en fullt utrustad förlossningsavdelning inklusive neonatalvård, kan Norrtälje sjukhus även bistå Akademiska sjukhuset i Uppsala, då det periodvis uppstår kriser där. I dag flygs, emellanåt, nyfödda barn i behov av neonatalvård till Åbo från Uppsala. Vad kostar inte det?

Norrtälje sjukhus har även en helikopterplatta på taket vilket underlättar snabba transporter i akuta lägen. Det är ett villkor för insatser, speciellt i en skärgårdskommun.

Vid få tillfällen i en kvinnas och hennes partners liv sker sådana livsavgörande händelser som inför och vid en förlossning, och då behöver de allt stöd som går att uppbringa. Föräldrarna vill med säkerhet veta att de kommer att tas emot när det är dags.

Här stödjer Landsbygdspartiet oberoende Patrik Dahl (C), i hans försök att väcka frågan till liv igen, bland annat genom en debattartikel i Norrtelje Tidning den 19 september. Dock skiljer sig våra tankar kring hur vården skall organiseras i Sverige. Landstingen grundades 1863, i ett helt annat Sverige än i dag, ett Fattigsverige som skulle styras upp och moderniseras inom en rad områden.

Den tiden är sedan länge förbi och landstingen tycks även på sina håll vilja montera ned det man en gång byggde upp: en väl fungerande infrastruktur för vård av olika slag. Centralisering och besparingar har varit modeordet under allt för lång tid. New Public Management (NPM) har fått ett tråkigt genomslag.

NPM är en företeelse från den privata företagsvärlden som inte lämpar sig i offentlig verksamhet. NPM ger besparingar på fel ställen och centraliseringar till gagn för få innevånare, speciellt på landsbygden.

Det är dags att avskaffa landstingen. Enorma belopp försvinner varje år genom byråkrati, arvoden till landstingspolitiker och -tjänstemän samt erkänt dåliga upphandlingar av allt från förbrukningsmaterial till nya sjukhus, såsom Nya Karolinska.

Sverige behöver mindre förvaltningsenheter, inte stora. Regionindelningar tar inte hänsyn till de stora skillnader som kan finnas inom det geografiska området.

Landsbygdspartiet oberoende förordar att den högspecialiserade sjukvården får staten som huvudman och att övrigt styrs av kommunerna själva. Detta skall gälla hela landet. Vi kapar onödiga kostnader som egentligen inte har med vården att göra, för att istället använda pengarna där de behövs, bland annat till bättre villkor för vårdpersonalen och bättre utnyttjande av de befintliga sjukhusen. Pengarna från den del av landstingen, som hitintills organiserat vården, förs över till kommunerna och öronmärks för vård av olika slag.

Så Patrik Dahl får, med Landsbygdspartiet oberoendes förslag, se sig om efter en annan karriär än i Stockholms läns landsting.

Magnus Malmsten, Landsbygdspartiet oberoende (LPo), Norrtälje

Ann-Sofie Hagberg (LPo), Norrtälje

Peter Johansson (LPo), Norrtälje

Mikael Bonnier (LPo), Norrtälje

Curt Carlström (LPo), Rimbo

Claes Littorin (LPo), Uppsala

Åsa Gärdén (LPo), Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel