Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Båttvätt i Norrtälje kan snart bli verklighet

Nu är det dags att ta bort havstulpanerna från båtbottnarna. Länsstyrelsen och Skärgårdsstiftelsen manar båtägare att skrubba bort inkräktarna från båtens undersida. Men redan nästa år kan eventuellt en båttvätt göra jobbet i Norrtälje.

Annons

I mitten av juli till i början av augusti börjar havstulpanerna att sätta sig fast på hårda ytor under vatten. I början är de lätta att ta bort. Men när de växt till sig, krävs det hårt arbete för att avlägsna inkräktarna.

Sätter många havstulpaner sig fast under båten, går båten tyngre, drar mer bränsle och blir därmed en ökad miljöbelastning. Det finns ett antal båtbottentvättar längs våra kuster. Tvätten kan antingen bestå av roterande borstar, som en vanlig biltvätt, eller vara en spolplatta.

Skärgårdsstiftelsen har upprättat 40 kontrollplatser i Stockholms län, där man kontrollerar regelbundet när det är dags att sätta in åtgärder mot havstulpanerna. Observationerna rapporteras till Skärgårdsstiftelsens havstulpanprojekt, där båtägare kan få reda på när det är dags att rensa båten.

I Norrtälje kommun drivs marinorna i Norrtälje hamn och Furusund av företaget Promarina. Mats Bylund är vd för företaget och positiv till att anlägga en båtbottentvätt i kommunen.

– Främst är det marinan i Norrtälje vi tänker på, säger han. Vi har kontakt med en leverantör av båtbottentvättar och planerar ett samarbete. Tanken är att vi som driver marinan även ska driva båttvätten, medan tvättleverantören står för leverans och montering av tvätten.

Odd Klofsten driver ett antal båtbottentvättar i Stockholms län. Anläggningen i Stocksund tog emot över 1 000 båtar förra året. Mellan 600 och 700 båtar sökte sig till tvättanläggningar på Lidingö.

– Blir det ett uttalat intresse från båtägare i Norrtälje, planerar vi att sätta upp en båtbottentvätt i Norrtäljes marina redan nästa år, säger Odd Klofsten.

– Det vore jättebra, säger Lennart Jernfast från Österskär, som gästar Norrtälje hamn på en semesterresa till Söderarm.

– Jag har kört min båt regelbundet genom båtbottentvätten i Vaxholm. Det gör jag två gånger om året; mitt på sommaren och när jag ska ta upp båten för säsongen. Fungerar jättebra!

Henrik Fehn från Uppsala och Magnus Pettersson från Knivsta tankar sina vattenskotrar i Norrtälje Marina.

– Jag har en vanlig motorbåt också, säger Henrik Fehn. Det vore jättebra att kunna köra den genom en båttvätt.

Bengt Ekström från Åbo i Finland har i stället satsat på en båtfärg som lätt släpper om man bearbetar den.

– Då åker havstulpanerna också bort. Sedan lägger man på ny färg. Det är vanligt att man gör så hos oss. Någon särskild båttvättanläggning har jag aldrig sett till i Finland.