Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre skola viktigast för Socialdemokraterna

Ingen skattesänkning men väl en långsiktig satsning på skolan. Det förespråkar Socialdemokraterna som på torsdagen presenterade sitt förslag till budget.

Annons

Det viktigaste målet är att Norrtälje ska höra hemma bland Sveriges bästa skolkommuner år 2020. Och varje enskild skolas kunskapsresultat ska ligga över genomsnittet.

För att åstadkomma den förändringen vill partiet skjuta till 72,2 miljoner extra under de kommande två åren.

Höjda löner för lärarna och bättre möjligheter till kompetensutveckling föreslås, liksom att kommunen ska satsa på mindre klasser för de yngre årskullarna. Pilotprojekt med läxhjälp kan också startas.

Oppositionsrådet Ulrika Falk (S) vill dessutom se nya pedagogiska metoder, till exempel användning av IT, för att göra det möjligt att bevara strategiskt viktiga skolor på mindre orter i kommunen.

På samma sätt vill S att Tiohundraprojektet ska ligga i framkant. Kritiken gäller, liksom tidigare, att vårdvalet inte passar i en landsbygdskommun som Norrtälje.

– Det är poänglöst med valfrihet om det inte finns något att välja på. Vi behöver ha en unik lösning i Norrtälje, säger Ulrika Falk som vill att vårdmodellen ska vidareutvecklas.

För att höja kvaliteten i omsorgen vill partiet skjuta till 14 miljoner mer än den borgerliga majoriteten för nästa år.

Skola, vård och omsorg är de tyngsta posterna i kommunens budget. Näringsliv och bostadsbyggande är två andra viktiga frågor.

S vill att Norrtälje ska ha länets lägsta arbetslöshet år 2020.

– Vi vill att kommunen ska ta fram ett näringspolitiskt program med unika lösningar i samverkan med företagareföreningarna.

Företagslotsar ska kunna hjälpa småföretagarna genom den kommunala byråkratins labyrinter.

Fler sommarjobb för ungdomar och hjälp med kompetensutveckling för småföretagare är andra åtgärder.

När det gäller bostadsbyggandet vill Socialdemokraterna få fram fler hyresrätter i kommunen. Kommunala Roslagsbostäder bygger en del, men ytterligare lägenheter behövs. Här kan kommunen stötta genom att bland annat minska kostnaderna för byggen genom en differentierad taxa för va-anslutningar.

Den borgerliga majoritetens skattesänkning med 20 öre får inget stöd av Socialdemokraterna. Partiet vill ha oförändrad skattesats.

Dessutom vill S att kommunens pengar ska användas mer effektivt.

– Vi vill se en effektivitetsutredning. Vi har en relativt hög skatt i Norrtälje och då borde kommunen kunna prestera bättre, säger Ulrika Falk.

– Kommunen har en stor administration, men använder ändå mycket konsulter.

Budget

På måndag godkänner politikerna i Norrtäljes fullmäktige den budget som ska gälla för 2014 och 2015. Mindre justeringar kan ske inför 2015.

Sammanträdet är offentligt och hålls hos Roslagens sparbank i Norrtälje.

De borgerliga majoritetens budget har tagits upp i kommunstyrelsen.

S, V och MP i oppositionen har avvaktat med att presentera sina förslag för att ta upp dem i fullmäktige.