Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre skola måste gå före sänkt skatt

2013 läggs till handlingarna som ytterligare ett förlorat skolår. Sverige står för det största fallet i kunskapsresultat i något OECD-land.

Annons

De senaste åren har vi gått från att vara långt över genomsnittet i OECD till att i dag vara sämre än genomsnittet i alla tre ämnen som mäts i Pisa: matematik, naturvetenskap och läsförståelse. Läget är allvarligt. Trots det ägnade ansvarig minister sina kommentarer till att skylla på allt från undersökningen till lärare och föräldrar.

Skolresultaten i Norrtälje kommun ligger fortfarande under genomsnittet i Sverige, och var 2013 på samma nivå som 1998. Trots det står kommunledningens skolpolitik still, eftersom man är oenig om hur skolan ska utvecklas. Moderaterna vill inte investera i skolan, men är beredda att skapa ökade resurser till de större skolorna genom att stänga de små. Centerpartiet vill bevara de små skolorna, men har inga resurser för att utveckla kvaliteten när man röstar för Moderaternas budget.

De har haft snart 16 år på sig att höja resultaten i skolan, men det är tydligt att deras skolpolitik har misslyckats. Nu har de uppenbarligen enats om att avvakta med besked om skolutvecklingen till efter valet, genom att skjuta en ny utredning på framtiden. Men det går att agera redan i dag. De som befinner sig i och nära skolan har stora kunskaper och de måste tas tillvara.

Vi vill att arbetet startar nu genom en bred parlamentarisk skolgrupp som inkluderar representanter för skolans huvudmän, lärarnas och skolledarnas fackliga organisationer, elevorganisationer, föräldraallianser och näringslivsrepresentanter. Ska Norrtälje ha Sveriges bästa skola år 2020 behövs mer av samarbete, inte mindre.

Att den Moderatledda majoriteten prioriterar skattesänkningar framför nödvändiga investeringar i skolan är ohållbart. Skolan behöver stärkas i grunden. För att vända utvecklingen behövs samsyn och en medveten politik som tar sin utgångspunkt i forskning och beprövad erfarenhet. Men det kräver även större investeringar: för att göra stora klasser mindre, tidiga insatser och bättre stöd, samt fler lärare med bättre villkor. Vi behöver inte fler skattesänkningar, dåligt genomarbetade förslag och ökad skolbyråkrati.

Vårt mål är en kunskapsskola med höga resultat där varje barn lyckas. En socialdemokratiskt ledd kommunledning kommer därför att prioritera skolinvesteringar framför nya skattesänkningar. Vi är redo att göra det som krävs för att vända utvecklingen i skolan.

Om detta handlar valet i höst – fortsatta skattesänkningar och uteblivna skol-investeringar eller en ny kunskapsskola där alla skolor får rätt förutsättningar att vara bra skolor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel