Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre förutsättningar för streetrace planeras

En bredare gata – och bättre anpassad för verksamheten. Den lagliga streetracingen i Norrtälje har fått ett glädjande besked att hoppas på.

Annons

– Det är en unik grej nationellt sätt, det som Norrtälje gör med den här lösningen. Det är bara i Lindesberg som något liknande finns, men det är en korrekt dragracebana, som den de vill bygga i Hallstavik. Men det är olika saker, det är inte det vi håller på med. Det gäller att hålla isär hockey och bandy, säger projektledaren Glenn Ocklund.

I snart två år har arrangören Landracing bedrivit laglig streetracing i industiområdet i Görla. Men gatan som de har kört på är inte den bästa för streetrace. Men nu ser förutsättningarna ut att bli bättre. Norrtälje kommun planerar att bygga ut industriområdet söderut, åt Mellingeholm-hållet och i samband med det kommer en av de nya gatorna göras bredare än normalt.

Tanken bakom en bredare gata, från kommunens sida, är att den dels ska kunna användas för till exempel uppställning av lastbilssläp på dagarna och streetracingen på helgerna.

– Vi har jobbat med det här i ett år. Där vi har kört nu fungerar men det är långt ifrån optimalt, vägen lutar och det är ett visst störningsmoment för företagarna i Görla, säger Glenn Ocklund.

– Det fiffiga med det här är att vi får vara med redan på ritstadiet så det kostar kommunen inget extra. Att flytta till exempel brunnslock innan vägen har byggts kostar inget, men att göra det när den är byggd kostar mycket.

Utbyggnaden av industriområdet planeras att starta under 2012. Men Ocklund tycker att det är glädjande att det finns en ny lösning i framtiden.

– Absolut. Arrangörsmässigt går det åt många mantimmar, att rigga upp och ner allt. Nu hamnar vi i ett bättre läge, säger han.

Hur har säsongen varit för er annars?

– Publikmässigt har den varit lite sämre, men det regnade bort fyra söndagar i början. Men förarunderlaget råder det ingen brist på. Och det har tillkommit en ny dimension, från att vi har fått ”busgrabbarna” som tidigare körde nere på stan att köra hos oss, till att de har byggt nya bilar och åker till andra, riktiga banor för att tävla mot andra. Så ur det här har det kommit en idrott, säger Ocklund.

Kommunalrådet Kjell Jansson (M) är nöjd.

– Vi tycker att det är lämpligt att det byggdes något sådant i god ordning så att de till exempel inte stör närboende och företag. Har man en sådan gata kan den användas både på dagarna och på helgerna. Dessutom blir det en permanent lösning för verksamheten där så att det slipper bli körningar i till exempel hamnen, säger han.