Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Båtkonstruktör firar 70 år

Mats Gustafssons liv präglats av båtar. På Rosättra varv är han uppvuxen, här skapades den första Linjett segelbåten och här firar han sin 70-års dag.

Annons

Att Mats Gustafssons yrkesval skulle handla om båtar var en självklarhet. Med varvsägare Fritjof Gustafsson som far var det på Rosättra varv som Mats och hans två bröder spenderade uppväxten. Och på varvet har han blivit kvar.

– Jag började arbeta här när jag var 14 år. När jag var i 20-års åldern började jag med kappsegling, då jag seglade Gotland runt tillsammans med min bror, säger han.

Det var i slutet på 60-talet som utvecklingen av fritidsbåtar gick mot att tillverkas i plast istället för trä. Viljan att experimentera och utveckla egna båtmodeller var hela tiden stark hos bröderna Gustafsson. Och i början på 70-talet skapades den första Linjettbåten. Ett plastskrov kombinerat med en inredning i traditionell hantverkstil fick namnet Linjett 30. Något som visade sig vara början på en succé.

– Därefter började vi att konstruera 32-fotaren, den modellen tillverkades i över 260 exemplar, den var väldigt populär, berättar han.

Mats sätt att konstruera båtar beskrivs som unikt. Istället för att rita bygger Mats modeller som han testar i badkaret, balansen testar han genom att lägga i vikter och tar sedan fram en prototyp. Ett tillvägagångssätt som han använder fortfarande.

– Det är ingen som gör så längre, utan nu görs allt på datorn. Men jag vill fortsätta att göra vackra, personliga båtar som kunden kan vara stolt över, säger han.

Mats Gustafsson har själv tre söner som också har växt upp på varvet. För tio år sedan tog den yngsta sonen Markus Gustafsson över varvet efter sin pappa.

– Det blev för tungt för mig att hålla i alla trådar. Jag jobbade för mycket och gick in i väggen. Nu konstruerar jag endast båtar.

– Jag känner mig otroligt privilegierad som fortfarande får syssla med min hobby och att mina söner är mån om sin far. Lyckligtvis tycker de fortfarande att jag gör mer nytta än skada.

Att yrket går i arv även till sina barn tycker Mats Gustafsson är positivt.

– Det är roligt. Jag ser det här som en drömfabrik, man vill någonting som man sedan skapar. Man uppfyller folks drömmar, säger han.

Än har han inte slutat att konstruera båtar.

– Jag håller på med en modell just nu som ska sjösättas till sommaren.

70-års dagen firades hemma på Rosättra varv tillsammans med familjen.

– Jag har bra folk omkring mig och vistas i en bra miljö. Jag har levt min dröm kan man säga. Och så länge kroppen orkar och så länge mina söner tillåter tänker jag fortsätta, säger han.

Fakta

Mats Gustafsson fyllde 70 år den 20 december.

Han är yngst av tre bröder och uppvuxen i Rosättra utanför Norrtälje.

Mats Gustafssons familj består av fru och tre vuxna söner och sju barnbarn.

Tillsammans med sina bröder kostruerade han den första modellen av segelbåten Linjett på 70-talet.

Han bor än i dag kvar på Rosättra varv. Varvet är ett av Sveriges äldsta, med anor från 1800-talet.

Där konstrueras och byggs Linjett segelbåtar, som är gjorda för skärgården.

I dag finns det cirka 750 Linjetter i olika modeller, runt om i Norden.

Tre modeller av Linjettbåtarna finns i produktion.