Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Båt felparkerad – i över tre år

Alf Ohlsson uppmanades att flytta sin katamaran från parkeringen i Norrtälje hamn. Efter tre års överväger Norrtälje kommun att flytta båten.

Katamaranen ”Granma Kattis of Sweden” har i drygt tre års tid stått uppallad på land i Norrtälje hamn. Där får den inte stå enligt Norrtälje kommun som vid flertalet tillfällen uppmanat ägarnas företrädare, Alf Ohlsson, att flytta båten. Men det har inte skett.

Bakgrunden till konflikten är ett hyresavtal som aldrig blev av mellan Norrtälje kommun och Alf Ohlsson år 2010. Norrtälje kommun gav då Alf Ohlsson tillstånd att ställa båten på uppställningsplatsen vid Hamnvägen i hamnen men när de märkte att ett tält byggts över båten, att den tog upp för stor plats och att den renoverades på uppställningsplatsen så ville de inte skriva ett hyresavtal med Alf Ohlsson.

– De sade plötsligt att man inte fick arbeta på båten men det hade ingen sagt till mig och jag förutsatte att man fick göra det, säger Alf Ohlsson.

Som ett steg i förnyelsen av hamnområdet har uppställningsplatsen gjorts om till en allmän bilparkering.

I samband med det sade kommunen upp alla hyresavtal på uppställningsplatsen och alla som hyrde platser tvingades flytta sin båt, bil eller husvagn.

Men katamaranen blev kvar. Och den ligger i vägen för det stängsel som satts upp för att skilja hamnområdet från parkeringen.

– Eftersom katamaranen ligger i vägen för stängslet har kommunen byggt en provisorisk lösning runt båten. Halva båten ligger i hamnområdet och andra halvan på allmän plats, säger Per Norrman, gatuingenjör och hamnansvarig vid Norrtälje kommun.

I tre år har samtal förts mellan kommunen och Alf Ohlsson. Kommunens jurist Fredrik Cederblom hävdar att Alf Ohlsson lovade att båten skulle flyttas.

– Han har lovat mycket, säger Fredrik Cederblom och fortsätter:

– Båten måste bort och nu överväger vi att flytta båten själva samt att ansöka om handräckning hos kronofogden.

Men att flytta den tolv meter långa och sex meter breda båten är inte lätt. Den kan inte sjösättas och är för bred för att transporteras på land.

Varför har du inte flyttat båten?

– Kommunen väntar nog på att den ska bli färdigrenoverad och så länge den inte är i vägen så kan den väl stå där, säger Alf Ohlsson.

Varför ligger båten kvar?

– Det finns lite otydligheter i den mejlkonversation som fördes innan båten kom dit och att flytta den är också en kostnad, säger Norrtälje kommuns jurist Fredrik Cederblom.

Vad för otydligheter?

– Det vill jag inte gå in på, säger Fredrik Cederblom.