Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bastubråk på omstridd ö

– Det här är en varböld, säger Mats Wedberg (MP).

Annons

På måndag har kommunstyrelsen möte. Då ska beslutet tas om det bostadsarrende som den förre Folkpartiledaren Karl-Axel Öst ska betala för den stuga han har på kommunens mark på Kläppen.

– Jag är inte mogen att godkänna något avtal, säger Mats Wedberg, ledamot i kommunstyrelsen.

Fler frågor behöver svarMats Wedberg har flera frågor han vill ha svar på. Till att börja med undrar Wedberg vem som egentligen äger bastun. Karl-Axel Öst eller kommunen?

Från den 24 juli 1994 finns ett kontrakt där den tidigare ägaren till Östs stuga ”överlåter dispositionsrätten och nyttjanderätten” till Karl-Axel Öst. I kontraktet nämns inte bastun, men väl inventarier och brygga.

Kvitto

I veckan har också ett kvitto från den 25 juli 1994 diarieförts hos kommunen. Där intygar den tidigare ägaren att Öst har ”erlagt full likvid för min stuga på ön Kläppen, Karskär”. I köpet ingår också bland annat en bastu.

Bildbevis

Samtidigt finns bildbevis på att medlemmar från Roslagens naturskyddsförening har stått för upprustningen av bastun trots att det i föreningens hyresavtal med kommunen inte nämns någon bastu.

– Varför har Karl-Axel Öst inte krävt att få ha bastun som sin, undrar Mats Wedberg.

Avgörande roll

Den lilla byggnaden spelar en avgörande roll när kommunen, efter en värdering, tagit fram ett förslag till arrendeavgift för Öst stuga. Genom att kommunen ”övertar” bastun föreslås arrendeavgiften minska från 30 000 kronor om året till 15 000 kronor. Upplägget bygger förstås på att bastun inte redan tillhör kommunen.

Samtidigt räknar kommunen med att slippa lägga 360 000 kronor på att bygga en ny bastu som kommunens personal ska kunna använda när naturskyddsföreningen tvingas lämna sin stuga på Kläppen.

Inte nöjd med arrendeavtal

Mats Wedberg är inte heller nöjd med att kommunen och Karl-Axel Öst ska teckna ett arrendeavtal innan frågan om en eventuell rivning av delar av Östs stuga är avgjord. Kammarrätten har ju lämnat prövningstillstånd för det överklagande som Öst lämnat in.

Kommunen bör inte godkänna ett arrendeavtal innan det är helt klart vad kommunen arrenderar ut, menar Mats Wedberg som vill lyfta bort avtalet från kommunstyrelsens dagordning.

Samtidigt är det ett villkor i avtalet att det ska vara godkänt av kommunstyrelsen senast den 19 mars i år.