Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa tipsen inför byte till vinterdäck

Andreas Björklund på Gummicentralen bjuder på de bästa tipsen kring däckbyte i kallare tider.

Annons

Kyla plus snö är lika med vinterdäck. Redan nu har Norrtäljeborna börjat byta hjul på sina bilar.

– Rätt som det är kommer halkan, så var ute i tid, säger Andreas Björklund på Gummicentralen.

Oavsett om vi vill det eller inte – vi går mot kallare tider. Om det blir något snöväder i helgen, som SMHI tidigare i veckan spått, är i nuläget oklart. Vad som däremot är ett faktum är att telefonen redan går varm hos däckhandlaren Gummicentralen i Norrtälje.

– I måndags började vi märka av det rejält, säger Andreas Björklund.

Men trots det råder ännu lugnet före stormen. När kylan sätter in ordentligt, och snön börjar falla, brukar ett 50-tal bilar stå uppradade utanför verkstaden – i väntan på sin tur att få nya däck. För att slippa köerna och, kanske viktigast av allt, ligga steget före blixthalkan, är tipset att inte vänta in i sista stund.

– Det är smart att byta innan snön kommer, vilket de flesta inte gör. Då brukar det nämligen vara hopplöst mycket folk här på samma gång, säger Andreas Björklund.

Eftersom Norrtälje kommun både består av asfalterade stadsgator och snirkliga lantvägar är dubbarna det bästa alternativet, menar Andreas Björklund.

– De är säkrast, 60 procent av däcken vi säljer under vintern är dubbdäck.

Tips inför vinterdäcksbyte

Mellan 1 december och 31 mars är det krav på vinterdäck.

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det befaras bli vinterväglag, får dubbdäck även användas annan tid.

Mönsterdjupet på däcken ska vara minst 3 millimeter.

För att förhindra att få sladd ska de bästa däcken ska sitta bak.

Rätt lufttryck är viktigt för att få bästa väggrepp.